Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Магера: "Закон про місцеві вибори свою функцію не виконав"

Вівторок, 2 листопада 2010, 09:26

Вибори в місцеві органи влади, що пройшли в Україні, показали, що закон про місцеві вибори вимагає доопрацювання.

Про це сказав заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Всі події, які відбуваються зараз, - "чудова" демонстрація норм чинного закону про місцеві вибори. Всі чудово розуміють, що він поставив у нерівні умови суб'єктів виборчого процесу. Все залежить від того, є партія парламентською чи ні, входить до складу більшості чи ні", - констатував він.

"Що стосується процедури проведення виборів, то наше виборче законодавство повернулося в далеке минуле. На жаль, я змушений констатувати, що закон про місцеві вибори свою функцію, а саме захист і реалізацію виборчих прав громадян, не виконав", - заявив він.

За словами Магери, закон про місцеві вибори необхідно змінювати. "І в цьому, я гадаю, вже переконалися всі суб'єкти виборчого процесу. Я ні від кого не чув доброго слова на адресу цього закону, навіть від тих, хто його приймав", - додав заступник голови ЦВК.

"Потрібно створити рівні умови для всіх суб'єктів виборчого процесу, при яких держава не втручалася б у діяльність політичних партій", - сказав він.

"Потрібно, щоб новий закон передбачав чітке відображення подій, які відбуваються на виборчих дільницях. Наприклад, має бути зрозуміло, скільки людей проголосувало на дільницях, а скільки - вдома. За чинним законом у протоколі вказується лише загальне число осіб, що голосували в межах виборчої дільниці", - заявив Магера.

Коментуючи ідею прем'єр-міністра Миколи Азарова про перехід до електронної форми голосування, він сказав: "Я не хочу критикувати позицію прем'єр-міністра [...]. Але введення електронного голосування можливе, лише якщо суспільство довіряє такій формі й вірить у те, що таке голосування відбудеться і ніхто не втручатиметься у виборчий процес. Другий момент - політичні партії повинні довіряти одна одній. Поки ж, мені здається, ці умови не дотримані повною мірою".

Коментуючи думку прем'єра про необхідність обмеження кількості органів, куди одночасно може балотуватися одна людина, Магера зазначив: "Якщо йдеться про те, що одна особа не може балотуватися одночасно в депутати місцевої ради в одномандатному мажоритарному окрузі й у багатомандатному, то я теж вважаю, що тут варто ввести обмеження".

"Людина має визначитися, куди вона хоче йти. Більше того, така позиція зрозуміла, оскільки в 1998 році Конституційний суд виніс рішення про конституційність подібного положення закону про вибори народних депутатів. Там йшлося про те, що одночасне висування депутатів на парламентських виборах і за партійним списком, і за мажоритарним округом є порушенням рівного виборчого права", - додав він.

"Я б пішов ще далі... Логічно було б зробити так, щоб виборці могли вибирати на місцевих виборах тільки з числа членів своєї територіальної громади. Тобто, щоб мер або голова сільради був вибраний тільки з числа мешканців міста чи села", - заявив Магера.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування