Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порушників виборів необхідно переслідувати - експерти

Вівторок, 2 листопада 2010, 18:07
Середовище, в якому пройшли місцеві вибори, погіршилося у порівнянні з ситуацією на виборах президента на початку цього року.

Таку заяву зробив Національний Демократичний Інститут у вівторок.

Занепокоєння НДІ базується на його поточній оцінці виборчого середовища.

В НДІ зазначають, що закон про місцеві вибори призвів до "непропорційного формування виборчих комісій, в яких правляча коаліція отримала значну перевагу в представництві та більшість керівних посад, що породжує сумніви у здатності комісій неупереджено контролювати виборчий процес".

"Майже немає прикладів того, що представники органів влади провели суворі розслідування скарг щодо таких порушень, повідомляє НДІ, зазначаючи - таке середовище може підірвати довіру виборців до того, що їх політичні права будуть поважатися", - йдеться в повідомленні.

"Ці вибори розглядалися як випробування зобов'язань нового уряду запроваджувати демократичні реформи", - зазначають в НДІ.

Національний Демократичний Інститут наполегливо рекомендує "зміни до виборчого законодавства повинні забезпечити збалансований розподіл місць, в тому числі керівних посад, у комісіях всіх рівнів серед представників політичних партій".

Також нове законодавство має "встановити часовий термін, який є достатнім для підготовки до виборів посадовцями і спостерігачами, проведення передвиборчої кампанії кандидатами, отримання належної інформації виборцями".

"Зміни слід застосувати до всього виборчого процесу, який повинен забезпечувати рівну участь і права всіх політичних сил, бути прозорим і націленим на формування суспільної довіри до виборчої системи України", - йдеться в повідомленні НДІ.

В НДІ зазначають, що державні службовці повинні утримуватись від втручання у виборчий процес, впливу на органи судочинства, застосування адміністративного тиску.

"Особи, які несуть відповідальність за порушення виборчого законодавства або обмеження прав виборців, повинні переслідуватись за законом у повній мірі. Слід розробити механізм відстеження позовів та рішень щодо них", - зазначають експерти.

Як відомо, в період з 28 жовтня по 2 листопада НДІ брав участь у роботі спільної експертної місії з оцінки виборів до органів місцевого самоврядування, які відбулися 31 жовтня.

У найближчі тижні місія оприлюднить свої висновки.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування