Найбільша афера виборів була на Львівщині - експерт

П'ятниця, 5 листопада 2010, 07:25

У п'ятницю, 5 листопада, територіальні виборчі комісії мали б оголосити результати місцевих виборів - однак, вочевидь, зроблять це не усі.

Про це повідомляє Радіо "Свобода", зазначаючи, що підрахунок голосів ще продовжується, а чимало кандидатів і партій оскаржують процедуру голосування і підрахунок голосів у судах.

За оцінками спостерігачів громадської мережі "Опора", вибори відбулись недемократично і були погано організовані.

Причиною називають поспішно ухвалений закон про місцеві вибори без громадського обговорення, недостатність часу на підготовку виборів і некваліфікованість членів дільничних комісій, що сприяло маніпуляціям і вплинуло на результат голосування.

Спостерігачі зафіксували, що виборчі бюлетені, як заповнені, так і непогашені, без нагляду лежали на столах. Усі члени ДВК мали доступ до бюлетенів.

На окремих дільницях вибори можуть бути визнані недійсними, говорить спостерігач від громадянської мережі Опора Олександр Неберикут. За його словами, технологія полягала у тому, щоб ускладнити виборчий процес.

За словами деяких експертів - "найбільша афера" під час виборів була на Львівщині.

Об'єднання "За чесні вибори" у Львові проводило паралельний підрахунок голосів і виявило найбільшу кількість недійсних бюлетенів за усю історію виборів. Те, що майже 20% бюлетенів недійсні - це найбільша афера виборів, заявив президент українського фонду "Громадська думка" Володимир Подгорнов.

За 4 години до голосування апеляційний суд своїм рішення зняв з виборчого процесу партію "Батьківщина" народного депутата Івана Деньковича. Дільничні комісії розпочали роботу невчасно, чимало не знали про судове рішення - а тому усі бюлетені до Львівської облради, в яких був відсутній штамп "вибув" навпроти "Батьківщини", визнані недійсними.

"Черги на дільницях, незрозуміла ситуація з "Батьківщиною", можливо це був розрахунок, щоб звузити коло, щоб збільшився відсоток інших партій. Але вони самі себе перехитрили, бо процедура голосування тривала довго і лише виборці ВО "Свобода" вперто стояли у черзі, а прихильники інших партій розвертались і не голосували, а тепер чимало політичних сил намагаються у судовому порядку забрати свої відсотки", - зазначив політолог.

Усі партії, які отримали перемогу на місцевих виборах у Львівській області та Львові, задоволені попередніми даними щодо результатів виборів.

Однак, за словами Подгорнова, місцева влада обрана меншістю виборців, адже явка виборців на Львівщині та Львові становила близько 50%. Хоча ще у вересні різні соцопитування називали цифру на 20% більшу. Те, що на дільниці прийшло менше людей є наслідком політтехнологій, переконаний експерт.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News