Рада може зробити так, що звільнити працівника стане легше

Понеділок, 8 листопада 2010, 11:28

Наступного тижня Верховна Рада розгляне проект Трудового кодексу, який посилює позиції роботодавця стосовно найманих робітників.

Один зі співавторів документа, народний депутат і голова Федерації профспілок України Василь Хара упевнений, що до кінця року Кодекс буде ухвалений.

Однак інші профспілкові лідери виступають проти ухвалення такого Трудового кодексу, пише "Дело".

Основна претензія у голови Національного форуму профспілок України Мирослава Якибчука - до 13 статті Трудового кодексу, яка дозволяє роботодавцям самостійно регулювати трудові відносини шляхом видання власних нормативних актів.

Якщо на підприємстві немає первинної організації профспілкового об'єднання чи уповноваженої представляти інтереси трудового колективу людини, то роботодавець в односторонньому порядку приймає нормативні акти (накази, розпорядження).

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець також вважає, що це "прямо заохочує роботодавців ухилятися від укладання колективних договорів".

Хара ж не бачить у цьому проблеми. За його словами, не на всіх підприємствах є профспілкові організації чи вибрані представники трудового колективу, з якими роботодавець може укладати колективні угоди й договори.

"Якщо дотримуватися логіки Волинця, то за відсутності первинної профспілкової організації на підприємстві, яке складається, приміром, із п'яти осіб, його керівництво не може прийняти жодних рішень", - сказав він.

Однак після ухвалення Трудового кодексу профспілки втратять свою силу, яка може захистити найманих співробітників у судових розглядах, пов'язаних із їхнім звільненням.

Як зазначають у прес-службі Конфедерації профспілок, якщо раніше для звільнення співробітника потрібно було пройти процедуру узгодження зі профспілками, і у випадку негативного рішення роботодавець ризикував програти суд, то тепер ця перешкода зникла.

Трудовий кодекс дає лише 1 день профспілковій організації для передачі роботодавцю юридичної позиції профспілки, якщо цього не трапилося - звільнення може відбутися без участі організації.

Одночасно звід законів дає можливість суб'єктам малого підприємництва звільняти працівників за 2 тижні, а не за 2 місяці, як на всіх інших підприємствах.

Також профспілкові лідери критикують положення Кодексу про те, що рішення Комісії у справах трудових спорів між роботодавцем і найманим робітником повинні прийматися не голосуванням більшості, а винятково одноголосно. Таким чином, будь-яке рішення завжди може бути заблоковане

Волинець також підкреслює, що 143 стаття "дає можливість установити фактично необмежену тривалість робочих дня й тижня". Але Хара запевняє, що загальна кількість робочих годин на місяць не зміниться - буде 160 годин, і зміни стосуються лише тих спеціальностей і підприємств, де 8-годинний графік неможливий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування