Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукаш розповіла, що Янукович викине з Податкового кодексу

Середа, 1 грудня 2010, 08:11

Президент Віктор Янукович ветує Податковий кодекс повністю, а також закон про внесення змін до деяких законів у зв’язку з ухваленням Податкового кодексу.

Про це розповіла "Бі-Бі-Сі" перший заступник глави адміністрації президента Олена Лукаш.

"Ветується весь Податковий кодекс і ветується другий закон, який ухвалений у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу і який також врегульовує права підприємців в цій державі і можливості держави щодо збирання податків. Тому ветується обидва закони", - сказала вона.

"Але вето буде обґрунтованим і внесеним разом з законодавчими пропозиціями, які, на думку президента, будуть сприяти вдосконаленню як першого, так і другого закону", - наголосила вона.

За словами Лукаш, президент внесе до Верховної Ради не тільки свої заперечення, а і норми права, які він "пропонує ухвалити для того, щоб кодекс набув чинності".

"На створення такого документа Віктор Янукович дав дві доби для робочої групи, до якої входять представники адміністрації президента, Кабінету міністрів, малого та середнього бізнесу і робота якої завершиться у четвер. Саме у четвер Верховна Рада отримає повний текст законодавчих пропозицій президента, які будуть долучені до вето", - зазначила Лукаш.

За її словами, вето президента складається з двох частин (умовно): економічна і правова, юридична частина.

"Парламент буде розглядати як економічні вимоги президента, так і правові. Тобто як умови для існування бізнесу і наповнення, з іншого боку, бюджету, так і дотримання прав і свобод людини", - наголосила Лукаш.

На прохання навести приклади, де положення Податкового кодексу суперечать Конституції, вона зазначила:

"Конституція України проголошує принцип презумпції невинуватості. Це означає, що будь-яка особа не може бути визнана правопорушником до рішення суду. На жаль, Податковий кодекс цей принцип скасовує, і норми його записані таким чином, що апріорі платник податків є винним".

"Більше того, саме платник податків повинен доводити податковій адміністрації, що він не порушив чинне законодавство, тобто що він – не порушник. Це абсолютно неконституційно і нелогічно, бо платник податків, який утримує державний орган, що збирає податки, не може виправдовуватись", - додала Лукаш.

"Великий державний апарат працює на те, щоб забезпечити права платника податків, з одного боку, і наповнення бюджету – з іншого. Саме принцип презумпції винуватості, який закладений в багатьох нормах цього кодексу, буде ліквідований президентом", - пояснила вона.

Лукаш також не бачить проблеми в тому, що президент оголосив про своє рішення в аеропорту: "Головне, що він поставив перед нами технічне завдання – узгодити між собою ті пропозиції, які вдосконалять кодекс. А яким чином це було зроблено… В наш час це може бути будь-яким шляхом зроблено – головне, щоб це працювало. І це працює".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування