Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог: Влада не змогла дивитися на Майдан

П'ятниця, 3 грудня 2010, 12:11

Розігнати протести на Майдані Незалежності в Києві владу змусив травмуючий досвід Майдану-2004.

Про це заявив один з лідерів партії"Єдиний центр", політологВадим Карасьов, передає Ліга.

"З точки зору влади, вони вчинили правильно, тому що Майдан - це символ. У влади вже є травмуючий досвід Майдану в 2004 році", - сказав він.

"Була небезпека трансформації "економічного" Майдану у виключно політичний і опозиційний. Тим більше, Новий рік. Люди стікалися б подивитися на центральну частину Києва, що збільшувало б ефект масовості акцій", - розповів він.

"Все це лише підсилювало б символіку перемоги Майдану й поразки влади. Влада не могла спокійно дивитися на те, як напередодні Новорічних свят Майдан продовжував би діяти й пульсувати", - підкреслив політолог.

При цьому, Карасьов, відповідаючи на питання, чи не краще було владі дати протестувальникам самим розійтися, з огляду на те, що їхні економічні вимоги більшою мірою були виконані, сказав, що протести "однаково б тривали, незважаючи ні на які рішення".

"Тож влада вчинила цілком хитро: задовольнивши деякі вимоги Майдану, вона показала, що підстав для протестів більше немає. Тим більше протестуючі були розколоті: одні хотіли згортати демонстрації, інші - стояти на Майдані далі. У влади була інша думка", - відзначив політик.

"З погляду контролю над політичним процесом, цей крок влади був правильний, тому що до цього Майдану потім приєдналися б незадоволені Бюджетним кодексом, Митним кодексом, пенсійним законодавством. До підприємницького Майдану підключалися б інші Майдани й "майданчики", - сказав Карасьов.

На його думку, владі "ризикують одержати інші форми опору".

"Можливо, владі було б краще просто дочекатися повільної ерозії Майдану й перетворення його на бутафорську структуру. Очевидно, вони вважають, що більше шансів на те, що Майдан буде здобувати усе більш загрозливі форми, ніж розвіється сам собою під впливом свят", - резюмував Карасьов.

Нагадаємо, у п'ятницю ранком було демонтоване наметове містечко протестуючих проти Податкового кодексу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування