Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі не бачать проявів відданості від української влади

П'ятниця, 3 грудня 2010, 13:37

Для набуття повноправного членства в ЄС Україні потрібно ще близько 10-ти років, вважає екс-президент Литви Валдас Адамкус.

"Я наголошував під час зустрічей зі своїми співрозмовниками в Україні: не розчаровуйтесь, якщо вам не вдасться виконати всі вимоги щодо членства за п'ять років. Зізнаюся щиро: я не вірю, що це можливо", - сказав він в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Україні необхідно як мінімум десять років, щоб стати повноправним членом ЄС. А якщо їй вдасться зробити це за п'ять років - я почну вірити в диво", - наголосив екс-президент Литви.

При цьому, на думку Адамкуса, реальний зовнішньополітичний курс України на даний момент не досить чітко висловлений.

"Європа справді досі не може зрозуміти, куди рухається Україна. Або вона схиляється більше на Схід, до співпраці з Росією, яка не входить у ЄС, - або прямує вбік західного співтовариства, структурованого в організацію, яку ми зараз називаємо Євросоюзом", - сказав він.

"Є сумніви й щодо чіткого бачення курсу держави вашим керівництвом. Не думаю, що ми спостерігали які-небудь ще прояви відданості українського уряду європейському курсу, крім декларації: "ми хочемо отримати членство у ЄС", - констатував Адамкус.

Крім того, екс-президент Литви переконаний, що рішення відмовитися від членства в НАТО може нашкодити євроінтеграційним зусиллям України.

"Декларація вашого президента, що Україна не ставить метою інтеграцію в НАТО, підірвала віру прихильників вашої держави в те, що Україна рухається в євроатлантичному напрямку свідомо, і що вона справді хоче стати також рівноправним членом Європейського Союзу", - сказав він.

"Звісно, НАТО і Європейський Союз - це дві різні структури, але вони дуже тісно взаємопов’язані", - пояснив Адамкус.

Він також висловив думку, що для "промоушена" своїх євроінтеграційних планів Україна повинна виявити наполегливість і активізувати комунікацію з країнами ЄС.

"Країни ЄС готові діяти, але вони також мають бачити певні зміни в Україні. Йдеться, звісно, про реформи", - сказав екс-президент Литви.

"Україна має чітко висловити свою позицію й пояснити її. Якщо ви зможете звернутися до нас, європейських країн, і відкрито заявити: ось наша головна мета, саме в цьому напрямку ми хочемо рухатися, - думаю, це багато що змінить", - додав Адамкус.

"Якщо всі проблеми ви будете обговорювати лише у внутрішньому колі друзів, ніхто не почує ваших закликів. Держав, налаштованих негативно щодо європейських перспектив України, у ЄС поки меншість, але більшість країн, скажімо так - мовчазна більшість, не робить нічого, щоб викорінити їхні сумніви", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування