Через WikiLeaks можуть бути відставки Клінтон і Обами?

Понеділок, 6 грудня 2010, 10:26

Адміністрація американського президента Барака Обами має намір відкликати всіх послів, які згадуються у витоках WikiLeaks.

Про це пише газета The Telegraph, посилаючись на власні джерела.

Так, за даними джерел, таке рішення є вимушеним, бо подальше перебування дипломатів є критичним, навіть дещо незручним.

Джерело відмовилось обговорювати конкретні країни, яких торкнеться зміна кадрів, але вважається, що одним з дипломатів, хто буде відкликаний, є посол у Лівії, який доповідав про українську коханку лідера країни Муаммара Каддафі.

Також різкі висловлювання щодо прем'єрів Росії та Італії Володимира Путіна та Сільвіо Берлусконі можуть призвести до зміни кадрів у відповідних посольствах.

Серед таких країн, де можливе перетосування кадрів, можуть опинитися Франція, Туреччина, Китай та Саудівська Аравія.

"Нам доведеться відкликати найкращих людей – дипломатів, які представляли США і були найбільш вдумливими в їхніх аналізах – бо вони посміли повідомити правду про країни, де вони служили", - сказав старший офіцер безпеки США.

Водночас в Держдепартаменті визнають, що деяких дипломатів буде важко змінити, бо вони є експертами в регіоні.

В свою чергу засновник Wikileaks Джуліан Ассанж не виключає, що витоки можуть призвести до звільнення Держсекретаря США Гіларі Клінтон, або навіть президента Барака Обами.

На його думку, якщо підтвердиться інформація про те, що Клінтон рекомендувала американським дипломатам стежити за чиновниками ООН, то у відставку повинна подати не тільки вона, але й президент США Барак Обама.

"Обама повинен розповісти, що він знає із приводу цього незаконного розпорядження. Якщо він відмовиться відповідати, або якщо існує доказ його схвалення цього діяння, він повинен піти у відставку", - вважає Ассандж.

Українська правда, Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування