У Податковій міліції радять не вбивати "курку, яка несе золоті яйця"

Вівторок, 7 грудня 2010, 12:25

Перший заступник голови Державної податкової адміністрації - начальник податкової міліції Віктор Шейбут виступає проти ліквідації податкової міліції.

Про це він сказав в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ, коментуючи те, що 1 грудня Верховна Рада не підтримала законопроект про ліквідацію податкової міліції.

"Звісно, я не можу гарантувати, що вони не будуть знову вертатися до нашого питання. Але мене радує, що значна кількість депутатів розуміють наслідки цієї ліквідації, тим більше, у наших економічних умовах", - сказав Шейбут.

"Що таке перенести орган, відірвати від того місця, де він працює? Це величезна робота. Така спроба була в Росії. Вони прибрали податкову поліцію, приєднавши її до МВС. Різко зросла кількість економічних злочинів, упав збір податків на той період - ось вам результат", - пояснив він.

Шейбут навів приклад Євросоюзу, який "створює EUROFISC - зовсім новий орган, який буде об’єднувати країни Євросоюзу по лінії податкових надходжень": "Тож якщо навіть ЄС створює окремий орган, то навіщо нам противитися цьому?"

"Ми як фахівці говоримо: не треба цього робити. Якщо, не дай Боже, нас передадуть - ми просто розчинимося. Адже в податкової та МВС різні завдання: у них - боротьба зі злочинами, а в нас, крім цього, - поповнення бюджету", - підкреслив він.

Начальник податкової міліції вважає, що податкову міліцію треба не ліквідувати, а реформувати.

"Ми згодні в тому, що податковій міліції необхідне реформування. Це живий механізм, він не може бути закостенілим, не може стояти на одному місці. Адже характер злочинів, особливо у фінансовій сфері, постійно змінюється, схеми змінюються...", - сказав він.

Шейбут зазначив, що коли прийшов у відомство, виступив із ініціативою створення Управління спеціальних розслідувань.

"Але всіх злякала нова назва - слово "спеціальних" одразу почали асоціювати зі спецназом, і мене звинуватили у створенні якогось "податкового спецназу". Але це не так - це повинен бути інтелектуальний загін фахівців, спеціально для розслідувань заплутаних фінансових справ", - вважає начальник податкової міліції.

Шейбут розповів, що в його відомстві, "якщо рахувати від водіїв і вахтерів до тих, хто несе службу, - нас приблизно 10 тисяч осіб", а бюджет податкової міліції - "300 мільйонів гривень на рік".

"Станом на жовтень ми повернули у бюджет 3,2 млрд. грн. Порахуйте - 300 млн. і 3 млрд. - на кожну витрачену гривню ми приносимо прибуток 10 гривень. Тепер питання: чи варто прибирати податкову міліцію - курку, яка несе золоті яйця?", - запитав він.

Шейбут також заперечив, що в податковій міліції мале навантаження на співробітників. "Розслідування фінансових злочинів дуже відрізняються від кримінальних. Тут потрібно володіти фінансами, бухгалтерським обліком, аудитом, потрібно читати банківські документи. Якщо ведуться справи по транснаціональних схемах, потрібно знати мови. Ми працюємо, і, повірте, це не вісім годин на добу. У нас кажуть: восьмигодинний робочий день - це з восьмої до восьмої", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News