Бойко жадає пояснень від Європи

Вівторок, 7 грудня 2010, 12:56

Україна чекає від Європейського союзу уточнення його пріоритетів у сфері будівництва обхідних газопроводів.

Про це заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко в ході конференції "Енергетичні проблеми Європи і питання російсько-української співпраці" в Києві у вівторок.

"Нам не зрозуміло, яким чином, заявляючи про пріоритетність для ЄС газопроводу "Набукко", одночасно країни ЄС є корпоративними учасниками будівництва газопроводу "Південний потік", - сказав міністр.

За його словами Україна, Росія і ЄС повинні провести відкритий діалог на тему будівництва обхідних газопроводів.

"Оскільки ми не розуміємо, що ми можемо запропонувати своїм партнерам в частині своєї ГТС, не уявляючи, скільки вона буде транзитувати", - сказав міністр.

Бойко додав, що в зв'язку з цим Україна очікує як від ЄС, так і від Росії гарантій щодо транзиту газу по території країни в довгостроковій перспективі.

Міністр також нагадав, що Україна, продовжуючи ініціативу попереднього керівництва країни з розвитку відносин у сфері транзиту природного газу, розширила цей діалог до тристороннього формату, залучивши до нього РФ.

"Прямий і відкритий діалог з цього питання має бути присутнім у наших дискусіях і повинен бути зрозумілий всім учасникам цього процесу", - додав він.

Глава Мінпаливенерго також зазначив, що, розуміючи мотивацію ЄС і РФ в будівництві додаткових транзитних газопроводів, Україна повинна усвідомити для себе перспективи щодо гарантій транзиту природного газу по своїй території.

"Ми відкрито говоримо про ці проблеми, ми не повинні їх замовчувати, враховуючи їх значущість для України, Росії та Європейського союзу", - заявив Бойко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News