Януковича просять захистити українську церкву від "москвичів"

Четвер, 9 грудня 2010, 08:21

Українська православна церква Київського патріархату заявляє, що на її парафії в Донецькій області чиняться рейдерські атаки.

Про це йдеться у заяві прес-центру Київського патріархату, оприлюдненій на сайті УПЦ КП.

Крім того, про це заявив у своєму відеозверненні до президента України Архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ КП Сергій.

За його словами, 6 грудня парафія Вознесіння Господнього у селі Кам’янка Тельманівського району Донецької області зазнала рейдерської атаки.

Донецька єпархія УПЦ КП просить президента ініціювати розслідування даного інциденту, захистити їхні громадянські, релігійні й майнові права та припинити "бєспрєдєл" у рідному краї Віктора Януковича.

У заяві УПЦ КП говориться, що 6 грудня "бізнесмени з Донецька Корюк та Малтопар разом з представниками Московського Патріархату… намагалися провести незаконні "збори жителів села", метою яких мало бути оформлення документів на переведення громади Вознесенського храму в юрисдикцію Московського Патріархату".

Громада села змінювати своє підпорядкування "категорично не бажає", натомість "збори", на яких були присутні близько 80 осіб, "значну частину з яких становили не мешканці Кам’янки… прийняли рішення про "реорганізацію парафії" та її нібито входження у юрисдикцію Московського Патріархату", обурюється УПЦ КП.

А "у неофіційних розмовах духовенству Київського Патріархату на Донеччині вже кілька місяців поспіль різні впливові особи настійливо рекомендують "переходити в канонічну Церкву" – так само чиниться і щодо Кам’янської парафії", додає Київський патріархат.

"Віруючі та духовенство Київського Патріархату чують з одного боку запевнення у багатій матеріальні підтримці, яку можна отримати в разі переходу в юрисдикцію Московської Церкви, а з іншого – запевнення в тому, що храми заберуть і без їхньої згоди", - сказано в заяві.

"7 грудня рейдерська атака за аналогічним сценарієм розпочалася також на парафію в с. Роздольне Старобешівського району. Станом на 8 грудня парафіяни в Кам’янці вимушені забарикадуватися у своєму храмі", - зазначає Київський патріархат.

"З подібним ставленням УПЦ Київського Патріархату на Донеччині вже стикалася до 2004 року, але зараз, за свідченнями очевидців, тиск став більш системним і наполегливим, в той час як органи влади фактично не реагують ні на які скарги з приводу цих фактів", - заявляє УПЦ КП.

Київський патріархат сподівається, "що влада почує кожного з громадян, а не лише тих, хто ходить на свята до Печерської лаври".

Архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ КП Сергій каже, що "москвичі полюють лише на культові споруди, українські церкви у пристосованих приміщеннях їх не цікавлять", передає Радіо "Свобода".

А донецький священик Сергій Безкутський вважає: "Все відбувається за мовчазної підтримки влади, яка підтримує Московський патріархат у будь-яких починаннях".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...