У Луценка і Кº з’явився шанс вийти на волю?

П'ятниця, 4 лютого 2011, 09:20

Посадовці уряду Юлії Тимошенко, які нині перебувають за ґратами, можуть розраховувати на звільнення з-під арешту, вважають в опозиції.

Ситуація змінилася, оскільки Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які визначають перелік підстав для арешту громадян, повідомляє Радіо Свобода.

У новому законі йдеться про те, що взяття під варту не може бути застосоване у справах про злочини, за якими передбачено позбавлення волі на строк, менший за 5 років, та у тих випадках, коли є можливість застосування м’якшого запобіжного заходу.

Крім того, не можна заарештовувати підозрюваних у скоєнні економічних злочинів, якщо не йдеться про рецидив.

Відтак оновлені норми законодавства можуть бути застосовані до екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, колишнього голови Держмитслужби Антона Макаренка, екс-заступника голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка та інших посадовців уряду Тимошенко, заявив депутат від НУНС Роман Зварич.

"Я здивований, що провладна коаліція цей закон прийняла і що взагалі він був внесений урядом. Закон не має зворотної сили, але є винятки. Винятками є ті закони, що збільшують обсяг прав і свободи. Що стосується тих осіб, до яких, як на мене, з політичних міркувань застосована цей запобіжний захід, взяття під варту, – їх цей закон буде теж стосуватися. Тобто мій висновок, що вони мали б бути звільнені", – наголосив він.

Натомість депутат від Партії регіонів Володимир Олійник зазначив, що нові норми Кримінально-процесуального кодексу не можуть бути застосовані до заарештованих опозиціонерів.

"Ми обмежили дії слідчих і прокуратури. Якщо вперше і немає загрози посягання на життя і здоров’я, не слід брати під варту. Інші є запобіжні заходи. Цей закон не має зворотної сили. Зараз, якщо вже перебувають під вартою, то, безперечно, прокуратура повинна переглянути ці речі і ставити питання про їхню відповідність цим вимогам закону. Але щодо дій, вчинених після набуття чинності цього закону, – вважає він.

Водночас, за словами БЮТівця Сергія Власенка, ухвалений закон дещо покращує ситуацію для осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів.

"Але тут є інша проблема: є суди, прокурори і слідчі, які цю норму застосовують, які просто нехтують нормами закону. Є проблема законодавчого врегулювання, а є проблема правозастосування. Те, що у людей, які нині перебувають під вартою, з’являться додаткові юридичні обґрунтування щодо звернення, щоб їх випустили, – це правда. Але що судді до цього дослухаються, я дуже сумніваюся", – зазначив він.

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, звинувачувані можуть утримуватися під вартою до трьох місяців. Утім, суд має право подовжити цей термін.

Тим часом Макаренко та Діденко перебувають за ґратами вже більше ніж півроку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...