"Свободівці" у Запоріжжі домагаються скасування "російської регіональної" мови

Середа, 9 лютого 2011, 08:29

У Запоріжжя активісти ВО "Свобода" пікетували Запорізьку облраду, вимагаючи скасування рішення про надання російській мові статусу регіональної.

Як повідомили "Інтерфакс-Україна" у прес-службі запорізької організації ВО "Свобода", увечері 8 січня більше півсотні активістів "Свободи" під українські пісні й марші провели пікет біля стін обласної ради.

"Проведення акції протесту 8 числа кожного місяця стала для запорізьких "свободівців" своєрідною традицією після того, як 8 вересня 2010 року Запорізька облрада  ухвалила рішення щодо надання російській мові статусу регіональної", - розповів голова Запорізької облорганізації ВО "Свобода" Віталій Подлобніков.

"Запорізькі націонал-патріоти впевнені, що "вода камінь точить", тому мають намір ставати пікетом біля будівлі обласної адміністрації до повної перемоги, поки не доможуться скасування запорізькими депутатами неконституційного рішення про російську мову як регіональну", - додав він.

У прес-службі організації зазначили, що Запорізький окружний адміністративний суд розгляне справу за позовом прокурора Запорізької області до Запорізької облради про визнання незаконним і скасування рішення №47 від 8 вересня 2010 року "про статус російської мови як регіональної", у березні 2011 року.

8 вересня 2010 року депутати Запорізької облради ухвалили рішення щодо надання російській мові статусу регіональної. Таким чином, у діловодстві облради дозволено використання двох мов: публікація документів здійснюється російською і українською мовами.

Також регіональна законодавча влада рекомендувала сільським, селищним, міським і районним радам Запорізької області використовувати російську мову як регіональну.

Запорізькі активісти ВО "Свобода" звернулися в обласну прокуратуру з вимогою відреагувати на "неконституційне" рішення регіональної влади.

Прокуратура звернулася до Запорізької облради з протестом, однак депутати цей протест відхилили, залишивши за наглядовим органом право оскаржувати законність рішення "про статус російської мови як регіональної" в суді.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News