Потебенько: Кравченко не витримав тиску

Четвер, 3 березня 2011, 13:46

Екс-глава МВС Юрій Кравченко скоїв самогубство, не витримавши психологічного тиску.

Про це заявив екс-генпрокурор Михайло Потебенько в інтерв'ю "Коментарям".

Зокрема, відповідаючи на питання щодо рішення суду, який відхилив скаргу на виключення Генпрокуратурою з обвинувачення Олексію Пукачу пункту про замовний характер вбивства Георгія Гонгадзе, він сказав: "Я не в праві коментувати рішення суду".

"У судді, очевидно, були підстави ухвалити таке рішення. Те, що Пукач брав участь у цій справі, суд визнав, ґрунтуючись на свідченнях його підлеглих, які зараз відбувають строк. Чи причетний до цієї справи Юрій Кравченко, я не можу сказати, оскільки з матеріалами справи не знайомий", - додав Потебенько.

"Але, знаючи Кравченка, я не вірю в те, що було поширене не без відома колишнього керівництва Генпрокуратури і Служби безпеки України. Упевнений, що до самогубства його підштовхнув той галас, який підняли", - заявив екс-генпрокурор.

"Адже він, як оперативник, бачив і розумів, що за ним стежать. Він і не зміг витримати такого психологічного тиску", - сказав Потебенько.

Відповідаючи на питання, чи причетний Кравченко до вбивства Гонгадзе, він заявив: "Коли ми вели розслідування, таких даних у нас не було. У мене взагалі є сумніви у достовірності матеріалів, зібраних під час роботи генпрокурора Піскуна".

"Наприклад, встановлено факт, що одного з учасників слідчої групи у справі Гонгадзе, погрожуючи арештом, примушували дати навіть проти мене свідчення. Поки такі люди займалися метушнею, було втрачено цінний час і тому створені складнощі в розслідуванні", - зазначив екс-генпрокурор.

Коментуючи заяву екс-президента Віктора Ющенка про те, що свідчення Пукача можуть нівелювати роль у цій справі одних політиків і дискредитувати інших, Потебенько сказав: "Багато бере на себе Віктор Ющенко, і я б не радив йому давати коментарі у цій справі".

"Він не бачив матеріалів, не знає результатів слідчих дій і тим більше не знайомий зі свідченнями Пукача. Біда цієї справи як раз і полягає в тому, що в неї дуже багато вкладається політики", - заявив екс-генпрокурор.

"Кожен хотів отримати з нього політичні дивіденди. А головне, що дехто бажав жертву в особі президента Кучми. Страждали від цього рідні Гонгадзе", - додав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування