Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Табачник: "Чорних списків" шкіл не існує

П'ятниця, 4 березня 2011, 10:13

Міністр освіти Дмитро Табачник вкотре заперечує причетність Міністерства до закриття українських шкіл.

Про це він сказав у парламенті під час години запитань-відповідей до уряду.

"За всі 20 років незалежності Міністерство освіти не закрило і не відкрило жодної школи, оскільки, відповідно до закону, не має на це повноважень. Право об’єднувати, реорганізовувати школи є тільки в органів місцевої влади", - сказав Табачник.

"Тому жодних списків щодо закриття і об’єднання шкіл міністерство не готувало і не могло цього робити, щоб не порушувати чинне законодавство", - додав він.

Табачник також наголосив, що за час роботи уряду Юлії Тимошенко, за даними Державного комітету статистики, в Україні кількість середніх загальноосвітніх шкіл зменшилася на 640 одиниць.

Крім того, за його словами, "попри політичні інсинуації навколо цього питання, у 2008-2009 роках лише 81,1% учнів України навчалися українською мовою, а в 2010-2011 роках ця кількість склала 82,2% серед учнів усіх загальноосвітніх навчальних закладів".

Табачник також прокоментував інформацію про закриття українських шкіл у Макіївці та Красному Лучі Луганської області.

"Викликає величезний подив неправдива інформація з приводу того, що в місті Красний Луч хтось намагався закрити єдину школу українською мовою навчання. Жахлива спекуляція відбувалася на цю тему", - заявив він.

"Я особисто був у місті Красний Луч. Насправді з 30 середніх шкіл Красного Луча лише 4 здійснюють навчання російською мовою", - додав Табачник.

Щодо Макіївської загальноосвітньої школи №77, він зазначив, що Міністерство попросило Макіївську раду її не закривати.

"Але школа розрахована на 450 учнів. На сьогодні там навчається 105 дітей, що складає менше 25%", - додав він.

В цілому, за словами Табачника, головною причиною, яка впливає на зменшення кількості загальноосвітніх навчальних закладів, є демографічна ситуація.

"Народжуваність протягом тривалого часу у країні зменшувалася. Зменшення кількості дітей впливає на мережу загальноосвітніх навчальних закладів. За останні 10 років кількість дітей шкільного віку зменшилася на 2,5 мільйони, тобто на 36,5%, а мережа шкіл скоротилася всього на 8,5%", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування