З телевізора активно "вихолощують" політику

П'ятниця, 4 березня 2011, 12:37

У лютому 2011 року в ефірі семи провідних українських телевізійних каналів зафіксована найменша за останні 6 років увага до політичних новин.

Такі результати моніторингу новин провідних телеканалів за грудень 2010 року та лютий 2011 року оприлюднили Академія української преси та Інститут соціології Національної академії наук України.

“Зафіксована найменша увага до політичних новин в Україні за останні 6 років. Новини першого тижня лютого безпрецедентно деполітизовані”, - заявила завідувач відділу масової комунікації Інституту соціології НАН України професор Наталя Костенко.

Зокрема, уточнила вона, у лютому домінують деполітизовані новини: культура (16%), стихійні лиха, нещасні випадки на дорогах, проблеми екології (10%).

“Про злочинність повідомлялося частіше (5%), ніж про реформи в Україні (2%). Як і в грудні, не обговорюються проблеми прав і свобод громадян”, - зазначила соціолог, повідомляє УНІАН.

Крім цього, за результатами моніторингу, у лютому була найменша з червня 2004 року увага до політичних партій (9%), політичних персон (31%) та політичних інститутів (61%).

Серед політичних інститутів найчастіше згадуються силові відомства (23% у лютому, 19% - у грудні), місцеві органи влади (19% у лютому, у грудні - 14%), міністерства (по 17%).

Згідно з дослідженням, увага до президента Віктора Януковича у новинах українських телеканалів виявилася найнижчою за останні шість років. Так, у лютому рівень інтересу до Януковича складав 7%, у грудні – 11%.

Водночас рейтинг інтересу новинних програм до політиків очолюють Янукович і прем’єр Микола Азаров (7% та 6% відповідно); міністр оборони Михайло Єжель та міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов (по 3%).

Дослідження проводилося методом конвент-аналізу. Вибірка складається з вечірніх випусків новин семи українських телеканалів, моніторинг яких проводився упродовж одного тижня у грудні 2010 року та у лютому 2011 року.

Як заявляють автори моніторингу, достовірність результатів моніторингу становить до 95%.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування