Більшість підприємств пiльг i канiкул не відчують – експерт

П'ятниця, 1 квітня 2011, 18:06

Вузькiсть критерiїв щодо застосування податкових пiльг i канiкул в Податковому кодексі ставить пiд сумнiв можливiсть їх застосування бiльшiстю підприємців.

Таку думку озвучив адвокат адвокатського об'єднання "Волков i Партнери" Тарас Розпутенко, повідомляє "Iнтерфакс-Україна".

"Дуже вузькi критерiї щодо застосування пiльг в оподаткуваннi прибутку пiдприємств, пiд якi не потрапляє бiльшiсть пiдприємцiв середнього та малого бiзнесу, не дають змоги назвати норми, передбаченi Податковим кодексом, "податковими пiльгами" або "канiкулами", а також ставлять пiд сумнiв декларацiї влади щодо введення податкових послаблень для малого й середнього бiзнесу", - сказав експерт.

На думку Розпутенка, для чiткого та простого розумiння пiдприємцями, в якiй галузi i хто може застосовувати ці пільги варто було прямо прописати такi умови й види, а не йти методом виключень.

"Крiм цього, складається враження, що законодавець розробляє закони сам для себе (судячи зi структури та складностi написання норм), а не для своїх громадян", - наголосив адвокат.

Так, за його словами, наприклад, якщо взяти податковi канiкули, передбаченi для пiдприємств iз рiчним доходом до 3 мільйонів гривень, то на практицi їх зможуть застосувати лише окремi компанiї.

Водночас вiн зазначає: крiм всiх критерiїв та обмежень мають бути дотриманi додатковi умови.

"Звiльнення оподаткування не застосовується, якщо пiдприємство, зокрема, провадить дiяльнiсть у сферi розваг; виробляє, продає оптом, експортує, iмпортує пiдакцизнi товари або паливно-мастильнi матерiали; провадить фiнансову дiяльнiсть; дiяльнiсть у сферах права, бухгалтерського облiку, iнжинiрингу, надання послуг", - уточнив Розпутенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News