МЗС не хоче, щоб Чехія стала "улюбленим місцем" тих, хто нашкодив Україні

П'ятниця, 8 квітня 2011, 10:28

Трактуючи справу проти Богдана Данилишина як політичну, опозиційні діячі намагаються уникнути відповідальності, вважає голова МЗС України Костянтин Грищенко.

Про це він заявив у інтерв’ю чеському щоденнику "Lidové noviny", текст якого наводить Радіо "Свобода".

"Ми розглядаємо справу громадянина України Богдана Данилишина у правовій площині та сподівалися на її вирішення шляхом використання виключно правових механізмів", - заявив він.

"Порушена проти колишнього міністра економіки кримінальна справа розслідується виключно в контексті низки зловживань у господарсько-економічній сфері, які він допустив під час перебування на цій відповідальній посаді", - наголосив міністр, нагадавши, що Україна проголосила курс на боротьбу з корупцією.

"Проте, з метою уникнення відповідальності деякими опозиційними діячами, ця справа трактується як переслідування через політичні переконання", - заявив Грищенко.

За його словами, Київ сприймає рішення чеської сторони щодо надання політичного притулку Данилишину "таким, яким воно є, без зайвих емоцій".

"Водночас, на наш погляд, такий підхід демонструє вибірковість застосування міжнародних правових норм щодо надання притулку особі, проти якої порушено кримінальну справу зі значною доказовою базою і яка свідомо ухиляється від правосуддя, прикриваючись фіктивним гаслом  про "переслідування" на батьківщині", - заявив Грищенко.

"Ми розуміємо, що у Чехії нескладно отримати притулок, і не виключено, що й інші особи, які вчинили протиправні дії, захочуть цим скористатися, оскільки вже є прецедент", - зазначив голова МЗС України.

"При цьому ми закликаємо чеську сторону уважно ставитися до таких звернень, а при ухваленні рішень враховувати, насамперед, реальні причини, які змусили особу до такого кроку, а також внутрішню ситуацію в країні, громадянином якої він є", - попросив він.

На думку Грищенка, неможна порівнювати надання притулку Данилишину та білоруському опозиційному екс-кандидату в президенти Білорусі Міхалєвичу, бо "це два абсолютно різні контексти і мотиви".

"Ми б дуже хотіли, щоб Чехія чи будь-яка інша держава не перетворилася на "улюблене місце проживання" тих українських посадовців, які зашкодили інтересам нашої держави", - заявив міністр.

"Українське правосуддя не виокремлює партійну приналежність чи посаду особи, яка вчинила злочин будь-якого характеру, про що неодноразово казав президент Віктор Янукович", - сказав Грищенко.

"Наша правова система поки що не досконала, але це не привід для того, щоб на її адресу закидати вибірковість застосування правосуддя: в Україні наразі створені всі правові і політичні умови для функціонування опозиції і нормального розвитку громадянського суспільства… В нас за політичними мотивами не переслідують", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування