Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінкульт вимагає від США золото Тарути

П'ятниця, 8 квітня 2011, 12:36

Міністерство культури вимагає від США повернути на батьківщину унікальну колекцію пам'ятників трипільської культури "Платар" — до 20 квітня 2011-го.

Про це пише ZN.UA.

Золота колекція, відповідно до існуючого контракту (його і пред'являє американська сторона), повинна експонуватися в кращих музеях за океаном аж до 2012 року.

Мінкульт, за словами організаторів, і раніше пропонував "тимчасові угоди" щодо експонування українського золота. (З нашої сторони офіційну сторону представляє Києво-Печерська лавра).

Директор Фонду підтримки міжнародного мистецтва й освіти Грегорі Гурофф, що у зв'язку з цим спеціально прибув в Україну, заявив в інтерв'ю ZN.UA, що "досить заплутана адміністративно-правова колізія загрожує Україні міжнародним скандалом і нерозумінням української позиції американською стороною".

"Хочу зауважити: в американських музеях подібні проекти плануються на багато років уперед. І будь-яка спонтанність у таких питаннях неприйнятна. Навіть американський посол з'ясовував, чому виникла подібна проблема з українською стороною. Але як такої проблеми немає. Її створюють", - заявив Гурофф.

"Ганні Герман піднесена неправдива інформація. Відповідно до контракту, визначений графік — і для виставки ікон, і для "Платар". Ні в кого це не викликало сумнівів. Але у вас, в Україні, так стрімко міняються події: нові вибори, нове керівництво, нове керівництво лаври, нове керівництво міністерства... Що, мабуть, теж позначається на колишніх зобов'язаннях?..", — відзначив він.

Він підкреслив, що у випадку повернення колекції Фондові, що є неприбутковою організацією, доведеться заплатити неустойку.

Гурофф вкотре підкреслив, що американська сторона зобов'язалася одержати виставку лише в тимчасове користування і зобов'язується повернути її на батьківщину в тому вигляді, у якому й одержала.

За словами голови Фонду, колекція користується величезною популярністю в Америці, і тому американська сторона не хотіла б повертати колекцію. Більш того, Гурофф вважає за доцільне продовжити термін перебування колекції на території Сполучених Штатів.

У проекті "Слава України: золоті скарби і зниклі цивілізації", що експонується за океаном, представлено близько 14 тисяч унікальних експонатів, переважно пам'ятників трипільської культури, греко-скіфського періоду, Київської Русі.

Приватний музей "Платар" заснований в 1991 році колекціонером Сергієм Платоновим і бізнесменом Сергієм Тарутою. Микола Платонов є сином нині покійного Сергія Платонова

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування