Німецький експерт закликає ЄС дати Україні перспективу членства

Неділя, 1 травня 2011, 12:33

Щоб бути в змозі здійснювати свою європейську функцію, Україна потрібна надійна перспектива членства в Європейському Союзі.

Про це у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна" пише німецький експерт, екс-керівник Фонду імені Фрідріха Еберта Вінфрід Шнайдер-Детерс.

На його думку, Україна, економічно абсорбована Росією і внаслідок цього односторонньо орієнтована на Москву, не буде в змозі виконати це завдання.

"Якщо Європейський Союз залишить питання про свій східний кордон відкритим, то Москва буде його вирішувати, наповнюючи "нічийну землю" Україну російською присутністю - економічною і політичною", - вважає експерт.

"І поки Європейський Союз бачить в Україні тільки "сусіда", а не майбутнього члена, Україна залишиться об'єктом конкуруючих претензій і тим самим джерелом нестабільності, навіть, можливо, джерелом конфліктів", - заявляє автор статті.

Тому, на його думку, ЄС повинен заявити про свою принципову готовність надати Україні членство, як тільки вона виконає поставлені умови.

Європейську Україну слід виділити з невдало сконструйованої Європейської політики сусідства, в якій її розташували нарівні з північноафриканськими і західно-азіатськими середземноморськими країнами, йдеться в статті.

Замість цього ЄС повинен запропонувати Україні "приєднувальне партнерство". Перш за все, в Угоді про асоціацію, про яку саме ведуться переговори, повинна бути зафіксована перспектива приєднання.

На підставі досвіду центральноєвропейських країн період часу в 10-15 років є для підготовки до членства реалістичним, вважає експерт.

Крім того, за його словами, Брюссель повинен прискорити переговори про лібералізацію візового режиму для громадян України.

Представники ЄС також повинні дати "президентському" уряду ясно зрозуміти, що "інтенсифікація діалогу" між Брюсселем і Києвом залежить від дійсного дотримання демократичних принципів, йдеться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування