Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вартість Євро-2012 обіцяють більше не збільшувати

Субота, 7 травня 2011, 11:42

У Нацагентстві з питань підготовки до Євро-2012 прогнозують, що кошторисна вартість будівництва основних об'єктів для чемпіонату збільшуватися вже не буде.

У коментарі для "Дзеркала тижня" начальник управління розвитку інфраструктури Нацагенства Олег Лисюк пояснив, що значне збільшення витрат на будівництво основних об'єктів для Євро-2012 - а саме, стадіонів та аеропортів - викликано об'єктивною необхідністю, оскільки спочатку закладена їхня вартість не враховувала багатьох нюансів і особливостей.

Зокрема, зазначив він, початкові варіанти цих проектів курувалися місцевою владою і були зроблені для того, щоб швидше запустити процес будівництва. Відповідно, проекти не враховували всі вимоги УЄФА (що стосується стадіонів), а також аеропортів (пропускна здатність, перспективне будівництво тимчасових терміналів та ін).

Тому, коли в березні минулого року організовувалося агентство, прийшли люди "з досвідом і розумінням процесів", і в результаті аналізу було прийнято рішення централізувати ці питання і скорегувати всі проекти.

Крім того, додав він, збільшення видатків також викликано закладеними ризиками при будівництві (зокрема, можливим збільшенням вартості матеріалів та зміною курсів валют). Ще в новому проекті довелося закласти не мінімально рекомендовану зарплату, а середню - "щоб можна було знайти нормальних підрядчиків".

Що стосується строків зміни вартості, то, за його словами, це пов'язано з методологією: після створення агентства знадобився якийсь час, щоб розібратися з ситуацією, а також близько півроку на експертизу і коригування проектів (наприклад, щодо НСК її досі не пройшли).

"Ми припускаємо, що це остаточне збільшення вартості. Якщо раптом ще колись буде збільшення вартості, то це все у нас на контролі. Основні показники та обсяги, я сподіваюся, змінюватися вже не будуть", - резюмував Лисюк.

21 березня Кабмін збільшив на 900 млн. грн.. (або на 71,4% - до 2161 млн. грн..) вартість будівництва терміналу, включаючи паркінг і огорожу, в міжнародному аеропорту "Донецьк" на за 2009-2011 роки.

Ще через місяць - 20 квітня - Кабмін затвердив представлений міністерством інфраструктури скоригований проект реконструкції Львівського аеродрому, яким загальна кошторисна вартість будівництва збільшена в 2,24 рази - до 2 млрд. 195,7 млн. ​​грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування