Європа боїться безвізового режиму з Україною через наркотики й торгівлю людьми

Неділя, 8 травня 2011, 15:39

Скасування візового режиму для України може сприяти зростанню організованої злочинності в Європі.

Про це заявив керівник поліцейського відомства Євросоюзу Роб Уейнрайт, представляючи в Брюсселі доповідь, присвячену питанням боротьби з оргзлочинністю в ЄС, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

"Якщо буде скасований контроль на кордонах, це шанс для організованої злочинності", — зазначив він.

Експерти Європолу відзначають, що українські злочинні угруповання є одними з ключових ланок контрабанди наркотиків в ЄС.

"Раніше основний маршрут наркоторгівлі в Європу пролягав з Афганістану через Туреччину і Балкани, то зараз все сильнішою стає мафія в країнах Чорноморського басейну. Новий маршрут пролягає через Іран, Азербайджан, Грузію і Україну до Румунії та країн Балтії, а звідти — в інші країни ЄС. Центральна роль у транспортуванні героїну і кокаїну, за даними Європолу, відведена порту Одеси",- зазначають правоохоронці.

"Заплановане введення безвізового режиму з Україною може сприяти трафіку через чорноморський маршрут", — йдеться у звіті Європолу.

Представники Європейського поліцейського відомства вважають, що скасування віз для громадян України, Росії і Грузії може призвести до масштабних зловживань. При цьому фахівці Європолу вказують на досвід, отриманий після скасування віз для сербів, македонців і чорногорців.

"Без сумніву, це відкриє нові можливості для організованих злочинних груп, що спеціалізуються на нелегальній міграції і торгівлі людьми", — йдеться у звіті.

Також Європол вказує на ключову роль пострадянських країн у контрабанді сигарет і тютюну в Західну Європу. При цьому вказується, зокрема, на співпрацю між українськими, литовськими та польськими злочинними угрупуваннями: "компанії з України поставляють тютюн, інші компоненти поставляються через порт Клайпеди, сигарети нелегально виготовляються у Польщі".

"Злочинні угруповання з України, Молдови, Грузії, Росії і країн Західних Балкан чекають вступу Румунії та Болгарії до Шенгенської зони, щоб розширити свій вплив у ЄС", — додають експерти Європолу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування