Україна придумала, як знизити залежність від російського газу?

Неділя, 8 травня 2011, 22:19

Україна готова підключитися до бізнесу з видобування сланцевого газу за прикладом Техасу.

Про це пише видання The New York Times, зазначаючи, що сланець дасть можливість змінити геополітику природного газу і знизити глобальну залежність країни від Росії та Близького Сходу.

В районі техаського міста Форт-Уорта американські енергетичні компанії продемонстрували, що видобувати газ зі сланцю економічно вигідно, при тому, що раніше ця осадова порода вважалася майже безрезультатною, пише газета.

"Тепер, незважаючи на опір екологів, які стверджують про небезпеку забруднення вод при використанні цього методу, його прихильники просуваються вперед. І Україна, в надрах якої залягають великі сланцеві родовища, готова підключитися до цього бізнесу", - йдеться в статті, яку цитує tsn.ua.

Як пише видання, Україна цього року почала переговори з трьома західними енергетичними гігантами - Exxon Mobil, Chevron і Shell - про пошуки сланцевого газу. Парламент також прийняв законодавство, спрямоване на відкриття внутрішнього ринку природного газу для виробників сланцевого газу.

Тим часом президент Віктор Янукович підписав із США угоду щодо ресурсів газу і досяг домовленості з ЄС про транспортування енергоресурсів, яке відкриває трубопровідну систему України західним компаніям.

Сьогодні тільки три країни - Росія, Іран і Катар - володіють 54% світових запасів традиційного природного газу, однак сланцевий газ знаходять у багатьох інших місцях, включаючи Східну і Західну Європу, Індію, Китай і Австралію.

Як стверджує видання, сланцева промисловість може підірвати колись недоторканну цінову монополію Росії на природний газ, якщо зможе дублювати масштаб Форт-Уорта, базуючись на запасах пояса сланцевих родовищ Україні та Польщі, які частково пролягають під російськими трубопроводами.

"Нетрадиційний газ змінить правила гри по всій Європі", - стверджує Джеймс Хілл, віце-президент BNK Petroleum, однієї з компаній, що освоїли технологію в США і тепер розширюються до Європи.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування