Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Митний союз почав "недружні кроки" у відношенні України

Середа, 1 червня 2011, 09:49

Митний союз застосовує перші санкції до українських імпортерів: захисні заходи, які діють у відношенні українських металургів у Росії, незабаром почнуть діяти в Білорусі й Казахстані.

Як пише "Комерсант-Україна", комісія Митного союзу затвердила список товарів, яких торкнуться антидемпінгові й спеціальні захисні заходи, які діють у кожній із країн союзу.

За рішенням від 19 травня, ці заходи будуть стосуватися сталевих (діаметром до 820 мм) і нержавіючих труб з України, а також поліамідної технічної нитки (скловолокно), столових приладів, машинобудівних кріплень і кріпильних виробів.

"В основному ці заходи були введені в Росії. Тепер їхня дія буде поширена на Білорусь і Казахстан. Єдиний виняток - скловолокно, це білоруська ініціатива", - розповіло газеті джерело в Мінекономрозвитку (МЕРТ).

Експерти вважають, що українська продукція тепер буде фактично витиснена з ринків Казахстану й Білорусі.

"Введенням мита на українські товари скористаються російські конкуренти, які отримають можливість наростити свою присутність у Казахстані й Білорусі", - вважає заступник керівника департаменту з питань гірничо-металургійного комплексу "Держзовнішінформа" В'ячеслав Попов.

Програють від введення цих заходів і споживачі, вважає керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Андрій Герус: "Як показує практика, введення антидемпінгових чи спеціальних заходів призводить до пропорційного підвищення цін на продукцію".

Швидше за все, цим дії МС проти України не обмежаться, вважає голова підкомітету Верховної Ради з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів).

"Якщо вже країни, які входять у Митний союз, представляють єдине економічне ціле, то вони повинні були синхронізувати проведені захисні заходи. Швидше за все, до 1 липня (початок дії МС) ми побачимо ще й інші кроки, які можна назвати недружніми до країн, що не входять у союз", - вважає Плотніков.

"Можливості для подальших обмежень дуже великі – достатньо згадати санітарні норми й стандарти", - каже директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

У МЕРТ позицію з даного питання ще не сформували, каже джерело видання.

Але, за словами уповноваженого Кабінету міністрів зі співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерія Мунтіяна, це питання буде обговорюватися в ході зустрічі прем'єр-міністрів України й Росії 7 червня.

"Зараз у Митному союзі обговорюється багато ініціатив. Але жодних рішень до 7 червня прийнято не буде, а на двосторонній зустрічі, можливо, знайдеться компроміс", - пояснив він.

Для набуття чинності рішення МС уряди Росії, Білорусії й Казахстану повинні ще укласти відповідні міжнародні договори з Україною, розширивши на всю територію СС сферу дії Угоди про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, підписаним МЕРТ РФ і Мінекономіки України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування