В Ємені повідомляють про поранення президента та прем'єра

П'ятниця, 3 червня 2011, 16:23

В Ємені повідомляють про атаку на палац президента Алі Абдали Салеха у столиці.

За деякими повідомленнями, він поранений, передає Al Jazeera.

Четверо охоронців були вбиті, поранені прем'єр та голова парламенту. Як повідомляється, заступник прем'єра й помічник президента перебувають у важкому стані

Оголошено, що президент має намір дати прес-конференцію, щоб засвідчити те, що він живий, оскільки представники опозиції вже заявили про його загибель.

Інформація про інцидент суперечлива, оскільки міжнародним інформаційним телеканалам не було дозволено працювати у країні.

За словами міністра інформації Абдули Мохд Альджинді, атака відбулася з будинку лідера одного з опозиційних племен Садика Аль Ахмара.

"Ця атака була з будинку Аль Ахмара, він найближчий до палацу", - зазначив він.

Раніше війська, вірні президенту країни, завдали удару по будівлі шейха Хаміда Ахмара, брата Садика Ахмара, який очолює могутню конфедерацію племен Хашид.

Як відомо, після успішних революцій в Тунісі та Єгипті, мирні акції протесту почались у Ємені. Протестувальники вимагали, щоб Салех пішов у відставку. Він кілька разів оголошував, що готовий поступитися посадою, однак потім змінював своє рішення. 

 

Через деякий час протести перейшли у військове протистояння, оскільки до них приєдналися різні сили та племена, зокрема племена Хашидів на чолі з Аль Ахмаром.

Серед гравців в країні також важливу роль відіграє Аль Каїда.

Салех є союзником США у боротьбі з цією терористичною організацією.

***

У Сирії, де також кілька місяців тривають акції протесту з вимогою відставки президента Башара Асада, відключили доступ до Інтернету. Як відомо, арабські акції протесту народилися в соціальних мережах.

На п'ятницю в соціальних мережах скликали людей на акцію проти загибелі дітей у антиурядових протестах.

Найгучнішою загибеллю є смерть 13-річного Хамзи Хатіба, який став символом опозиції режиму Асада.

фото Reuters 

Хамза зник наприкінці квітня після демонстрації поряд із казармами у протесному місті Дераа. Активісти кажуть, що його спіймали, катували сили безпеки, і через місяць його знівечене тіло було повернуто родині.

Натомість влада вважає, що Хамза був убитий під час демонстрацій.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News