Якщо "Газпром" і погодиться на рублі, то тільки з прив’язкою до долара

Субота, 4 червня 2011, 16:53

Вирішення питання про можливість переходу на рублі у сплаті за газ, який Україна купує у Росії, перебуває в компетенції "Газпрому".

Про це в суботу на брифінгу в Києві заявив міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, передає УНІАН.

"Ключове рішення - за "Газпромом", оскільки він має оцінювати свої валютні ризики", - сказав він.

Разом з тим, Кудрін відзначив, що це питання перебуває у стадії обговорення. "З цього питання почалися консультації, і вони відбуваються", - сказав міністр фінансів РФ.

При цьому він зазначив, що може йтися не про встановлення ціни в рублях, а лише про оплату ціни в доларах в рублевому еквіваленті.

"Ціноутворення на енергоресурси у світі в основному відбувається в доларах, тому, звичайно, базовою валютою зберігається долар. Це просто світова тенденція. Відштовхуючись від неї, можна обговорювати і перехід до рублів, але це, по суті, буде рублеве вираження тієї ціни, що все одно складатиметься в доларах", - повідомив Кудрін.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович наприкінці квітня заявив, що не виключає можливості переходу на рублі при розрахунках за російський газ.

"Це питання найближчої перспективи. Але як воно буде – покаже час. Ми не стоїмо на місці, ми шукаємо", - сказав президент, зазначивши, що Україна має на сьогоднішній день рублі й може розраховуватися за газ ними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування