Депутати вимагають поновити справу проти Мельниченка

Вівторок, 7 червня 2011, 11:04

105 народних депутатів усіх фракцій вимагають від генпрокурора Віктора Пшонки притягнути до кримінальної відповідальності Миколу Мельниченка.

Вони направили йому відповідний депутатський запит, пише "Комерсант-Україна".

Підписанти вимагають перевірити законність закриття 1 березня 2005 року кримінальної справи у відношенні Мельниченка, а також правомірність інших рішень Генпрокуратури, які стосуються притягнення екс-майора Держохорони до кримінальної відповідальності.

Автори вважають, що з моменту закриття в 2005 році кримінальної справи у відношенні Мельниченка в Генпрокуратури з’явилися "численні додаткові матеріали, які стосуються його незаконних дій, які озвучені у ЗМІ й містять нові обставини, невідомі на момент ухвалення цього рішення".

"Оприлюднення розмов у ЗМІ для дискредитації державних діячів і політиків, продаж записів третім особам, передача їх іноземним організаціям і розголошення державних таємниць - ці нові обставини свідчать про відсутність у діях Мельниченка гострої необхідності й вимагають поновлення слідства у кримінальній справі для встановлення істини", - зазначається у зверненні.

Депутати також вимагають "вжити заходів прокурорського реагування у випадку необґрунтованості й незаконності рішень Генпрокуратури".

Ініціатор збору підписів - перший заступник голови комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін (НУНС) - розповів газеті, що раніше 83 депутати вже спрямовували генпрокурору звернення, в якому вказували, що закриття кримінальної справи у відношенні Мельниченка необґрунтоване й незаконне.

Однак, за словами Кармазіна, вони отримали від Пшонки "формальну відписку", після чого було вирішено спрямувати йому повторний запит.

"Я впевнений, що аргументи, які ми наводимо, навіть не 100%-ві, а 300%-ві", - заявив Кармазін.

У свою чергу, Мельниченко вважає, що депутати таким чином намагаються не допустити використання його записів як доказів у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

"Мене, офіцера, який щодня ризикував життям заради того, щоб притягнути цих мерзотників до відповідальності, кримінальною справою не залякаєш. Це відбувається з одною метою: щоб мої записи не можна було використовувати в суді", - стверджує він.

Як відомо, "плівки Мельниченка" визнані речовими доказами у справі екс-президента Леоніда Кучми, який підозрюється в перевищенні влади й дачі незаконних наказів керівництву МВС, що призвело до вбивства Гонгадзе.

1 червня Кучма зажадав поновити розслідування у відношенні Мельниченка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування