"Газпром" на ультиматуми Бойка лише повторив своє "або - або..."

Середа, 8 червня 2011, 10:04

Міністр енергетики й вугільної промисловості України Юрій Бойко запропонував російській стороні два варіанти вирішення газового питання.

Про це розповіло газеті "Комерсант-Україна" високопоставлене джерело в міністерстві, коментуючи переговори Бойка з главою правління "Газпрому" Олексієм Міллером, які відбулись у вівторок.

За словами співрозмовника видання, Бойко запропонував Росії або переглянути угоду й знизити ціну газу для України, або почати транспортувати середньо азійський газ через територію Росії в Україну.

У противному випадку, за словами міністра, Україна підвищить вартість транзиту палива по своїй території.

"У нас є можливість закуповувати 25-30 млрд кубометрів газу в Середній Азії по $200-220 за тисячу кубометрів. Цього вистачить, щоб якось компенсувати ціну російського газу, який за підсумками року в середньому буде коштувати близько $250", - зазначив співрозмовник газети.

Він нагадав, що Україна цього року закупить у Росії 50 млрд кубометрів газу - тобто більше, ніж кожна з країн Східної Європи.

"Ми впевнені, що втрачати такий ринок не в інтересах "Газпрому", - кажуть у Міненерго.

Але жоден із запропонованих варіантів Росію не влаштував, стверджує джерело видання, близьке до "Газпрому".

"Якщо Україна хоче переглянути ціну, їй доведеться вступити в Митний союз чи об'єднати "Нафтогаз" із "Газпромом". Інакше ціна залишиться тією ж", - підкреслив співрозмовник

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування