Європарламент підготував українській владі різку критику за Тимошенко

Четвер, 9 червня 2011, 10:53

Європарламент у четвер увечері розгляне ситуацію в Україні, пов'язану з кримінальним переслідуванням Юлії Тимошенко й інших лідерів української опозиції.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", погоджений проект резолюції ЄП містить жорстку критику й обвинувачення на адресу Києва.

На початку тижня фракції ЄП подали свої проекти резолюцій по Україні, при цьому думки найбільших політичних груп - Європейської народної партії (ЄНП) і соціал-демократів (СД) - розійшлися. ЄНП, яка співпрацює з українською партією "Батьківщина", запропонувала критичні формулювання, а група СД, партнером якої є Партія регіонів, подала проект, який не містить критики.

У середу за підсумками міжфракційних переговорів був погоджений компромісний документ. Його підписали фракції, які контролюють 80% голосів у ЄП, у тому числі ЄНП і СД.

За основу узято проект, написаний прихильниками Тимошенко, при цьому група СД відмовилася від більшості своїх пропозицій, домігшись лише включення в преамбулу документа згадування про те, що одночасно з опозиціонерами українські правоохоронні органи переслідують екс-президента Леоніда Кучму й екс-спікера Верховної Ради Криму, члена ПР Анатолія Гриценка.

У проекті резолюції ЄП констатується, що в Україні "не втілені в життя принципи верховенства закону при розслідуванні кримінальних справ, у тому числі принцип чесного, безстороннього й незалежного судового процесу".

"Європарламент стурбований ростом числа випадків виборчого правосуддя, спрямованого проти української опозиції, а також непропорційністю заходів, які вживаються до них", - говориться у документі.

За пропозицією групи "зелених" і Альянсу ліберал-демократів у текст внесли також тезу про те, що члени уряду Тимошенко не можуть бути покарані за ухвалені ними колегіальні рішення.

Документ завершується закликом: "Європарламент закликає українську владу скасувати обмеження на пересування у відношенні Юлії Тимошенко й інших ключових політичних фігур. Дане рішення має стосуватися як поїздок усередині країни, так і закордонних візитів".

На думку авторів проекту резолюції, які діють зараз запобіжного заходу покликані завадити активній участі лідерів опозиції у політичному житті країни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:24
ФДМУ за тиждень провів 8 успішних аукціонів з приватизації на 28,5 мільйонів
19:59
Якою буде освіта у професійних ліцеях і як формуватимуть їхню мережу: відповідає МОН
19:53
"Тиждень чекали": Буданов розповів деталі збиття російського Ту-22
19:49
фотоЗеленський провів нараду біля розбомбленої багатоповерхівки в Дніпрі
19:48
відеоУ Києві рятувальники винесли понад 10 собак і котів із палаючої квартири: 6 тварин загинули
19:35
ЗМІ дізнались, які заходи включатиме новий пакет санкцій проти РФ
19:27
Нідерланди невідкладно дають понад €200 млн на ППО та снаряди для України
19:26
"Під виглядом співробітників Бюро видурювали у людей гроші": ДБР викрило шахрайську схему
19:15
фотоНа Дніпропетровщині ворог атакував рятувальників, коли ті гасили пожежу від обстрілу
19:14
Понад 55% мережі системно важливих банків здатні працювати під час блекауту – НБУ
Усі новини...