Грищенко і Клінтон не підписали запланований меморандум

Субота, 2 липня 2011, 15:04

Заплановане підписання меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та США щодо співпраці в питаннях ядерної безпеки не відбулося.

Меморандум повинні були підписати міністр закордонних справ Костянтин Грищенко і держсекретар США Гілларі Клінтон у п'ятницю в Вільнюсі, повідомляють джерела "Дзеркала тижня. Україна".

Американська сторона була готова до підписання документа, але Грищенко прилетів до Вільнюса, не маючи достатніх повноважень для підписання меморандуму, зазначає видання.

Оскільки документ є міжурядовим, його підписанню мало передувати ухвалення відповідного розпорядження Кабміну.

За інформацією видання, на своєму останньому засіданні 29 червня український уряд не розглядав питання про меморандум із США.

Грищенко направив до Кабміну лист, в якому йдеться про підтримку президентом проекту даного документа.

Однак, як свідчать джерела "Дзеркала тижня", 30 червня Віктор Янукович у відповідь на запит Грищенка від 24 червня написав: "Відрядження узгоджене. Текст меморандуму узгодити з прем'єр-міністром України".

"В даний час Микола Азаров перебуває у відпустці, а виконуючий його обов'язки перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, судячи з усього, брати на себе відповідальність за важливе державне рішення не хоче", - пише видання.

Повідомляється також, що існує висновок СБУ, який свідчить про протиріччя тексту меморандуму національним інтересам України.

Документ нібито не містить достатніх зобов'язань американської сторони про будівництво сучасної ядерної установки в Харкові. У той же час українська сторона зобов'язується вивезти весь високозбагачений уран з України.

Видання повідомляє, що на екстреній нараді в Кабміні в п'ятницю під головуванням Клюєва звучали голоси як на підтримку документа, так і проти нього. Заперечення в основному стосувалися недостатньої деталізації.

У розпорядженні "Дзеркала тижня" знаходиться текст проекту підготовленого меморандуму і додатки №1 до нього. Документи містять графік і основні етапи процесу.

Як зазначає видання, "на перший погляд, багато українських побажань у ньому враховані".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...