Європейська соратниця "регіонала": не слід озиратися на Тимошенко

Четвер, 21 липня 2011, 19:02

Європейський Союз не повинен будувати свої відносини з Україною через призму "справи Тимошенко".

Таку думку висловила експерт Європейського центру політики Аманда Пол у газеті "The Financial Times" у четвер.

Зокрема, аналітик прокоментувала редакційну статтю видання: "Україна має власний ЮКОС" від 20 липня, зазначивши, що для Європейського Союзу було б "грубою стратегічною помилкою будувати свої відносини з Україною через призму суду над колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко".

На її переконання, у разі припинення переговорів щодо угоди про асоціацію та глибоку і всеосяжну вільну торгівлю ЄС ризикуватиме не лише своїми відносинами з найважливішою країною його "Східного партнерства", але й ефективністю самої політики "Східного сусідства".

"Вона висловила жаль, що певні політики та політичні групи в ЄС, що або наближені до Блоку Юлії Тимошенко, або відкидають саму ідею надання Україні перспективи членства в Євросоюзі, просто використовують справу Тимошенко, аби саботувати зусилля України для продовження інтеграції до ЄС", - зазначається в повідомленні УНІАН.

За її словами, робота у цьому напрямі прискорилася саме після обрання президентом України Віктора Януковича.

"І хоча пан Янукович геть нічого не виграв від послідовного переслідування пані Тимошенко, ЄС не може брати на себе роль трибуналу. Україна далека від ідеалу, але при цьому вона взяла на себе зобов’язання, подібні до тих, які вимагають від кандидатів на членство в Євросоюзі, не отримуючи при цьому аналогічної допомоги від нього", - наголосила Пол.

На думку аналітика, зважаючи на те, що історично створення зони вільної торгівлі є першим основоположним елементом інтеграції до ЄС, укладення та виконання угоди про глибоку та всеосяжну вільну торгівлю суттєво посилить зв’язки між Україною та ЄС.

"Це надасть ЄС більше важелів впливу на Україну, в той час як відповідні реформи знизять рівень корупції, а також зміцнять верховенство права та демократію", - зауважила вона.

Як відомо, Аманда Пол є співзасновником Інституту прав людини IHRPEX. Другим співзасновником цього інституту є депутат від Партії регіонів Олександр Фельдман.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News