Ющенко давно відмовився від претензій на вступ до Євросоюзу?

Вівторок, 5 липня 2011, 11:51

Віктор Ющенко, будучи президентом, пообіцяв, що Київ не буде вимагати пункту про європейську перспективу України в угоді про асоціацію з ЄС.

Як пише газета "Комерсант-Україна", таку обіцянку він дав у 2008 році Ніколя Саркозі, президенту Франції, яка головувала тоді в Євросоюзі.

"Коли ми домовлялися з Саркозі (про початок переговорів щодо угоди про асоціацію), частиною цієї домовленості було те, що в тексті угоди не буде перспективи членства", - розповів колишній заступник глави секретаріату президента з зовнішньополітичних питань Олександр Чалий, виступаючи в п'ятницю в Києві на засіданні Національного конвенту України відносно ЄС.

Саркозі як чинний президент Франції має процедурні можливості блокувати переговори з Україною у випадку, якщо домовленість із ним буде порушена.

На думку Чалого, офіційному Києву варто зосередитися на досягненні реальних цілей у переговорах про асоціацію.

"З огляду на нинішню ситуацію в ЄС, отримання нами перспективи нереальне. Нам варто відкинути цю ідею й закінчувати переговори якомога швидше", - вважає дипломат.

Втім, директор департаменту політики й безпеки МЗС України Олександр Олександрович каже: "Ми продовжуємо наполягати, що така фраза (про перспективу членства) має бути в політичній частині угоди".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування