Міліція вважає, що в суді постраждала вона, а не журналісти і депутати

Четвер, 7 липня 2011, 17:28

Працівники міліції, які в середу у Печерському районному суді Києва звільняли приміщення від журналістів і народних депутатів, заявили, що є потерпілими.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив начальник Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ Василь Фаринник під час засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Після засідання Фаринник уточнив, що до органів міліції надійшли заяви не лише від працівників міліції, але й від народних депутатів. Щодо заяв від журналістів йому нічого не відомо.

Фаринник повідомив, що міліція зараз збирає матеріали, в тому числі і матеріали відеофіксації подій. "Там може бути навіть кримінальний злочин",- сказав він.

За словами начальника Головного слідчого управління МВС, міліція прийняла рішення направити ці матеріали до прокуратури міста Києва.

Фаринник підкреслив, що міліція завжди намагається діяти толерантно. Він зауважив, що треба зважати на те, що вчора в Печерському райсуді виникла неординарна ситуація. "Але ми діємо стримано і не будемо порушувати закон", - сказав представник МВС.

У свою чергу заступник генерального прокурора Євген Блажівський висловив думку, що вчора з боку міліції не було жодних утисків.

"Я думаю, що тут говорити про утиски не доводиться. Але якщо були конкретні факти, пошкодження конкретної камери (телекамери 5 каналу) ми його розглянемо і приймемо рішення",- сказав заступник генпрокурора.

На думку Блажівського, судовий процес над Тимошенко висвітлюється дуже добре. Він зауважив, що ніде у світі немає такого широкого висвітлення.

Керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско запропонував представнику в Україні міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" Оксані Романюк, яка й підняла питання щодо утиску журналістів під час засідання Печерського суду, зібрати світовий досвід про те, як відбуваються подібні судові процеси, у тому числі щодо екс-керівника МВФ Домініка Стросс-Кана, в світі.

Він висловив думку, що аналіз такого досвіду дозволить зрозуміти, чого бракує Україні. Зокрема, Іванеско зауважив, що, можливо, можна говорити про акредитацію ЗМІ при судах.

Як відомо, у середу "Беркут" на шляху до зали розкидав пресу і намагався вивести з залу депутатів. Було пошкоджено відеотехніку "5-го каналу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування