Міліцію вже посилено тренують розганяти мітинги?

П'ятниця, 12 серпня 2011, 08:28

Українська міліція посилено тренується діяти під час масових акцій, зокрема – зупиняти вуличні заворушення.

У спецпідрозділах "Беркут" такі навчання проходять щотижня, повідомляє Радіо Свобода.

У МВС пояснюють це підготовкою до чемпіонату Євро-2012, який триватиме лише місяць.

Утім з неофіційних джерел відомо, що розганяти масові акції готуються і в інших містах.

Правозахисники та представники опозиції кажуть, що таким чином силові відомства готуються протидіяти акціям протесту проти чинної влади.

У свою чергу речник МВС Сергій Бурлаков заявиви, що підрозділи МВС у всіх регіонах регулярно навчаються діяти під час масових акцій.

"Відпрацьовують дії під час безпорядків, які чинять футбольні фанати. Навчання відбуваються відповідно до річного плану. Зокрема, "Беркут" щотижня вчиться діяти за оперативними планами "Грім", "Хвиля", "Сирена", - сказав він.

"Навчання в тих регіонах, де проходитиме Євро-2012, стали інтенсивнішими. У решті регіонів вони на попередньому рівні", - додав Бурлаков.

Тим часом прості співробітники міліції в регіонах визнають, що додаткові навчання таки проходять.

Зокрема, про це розповів один із міліціонерів Ужгорода, в якому, як відомо, жодних подій до чемпіонату Європи з футболу не передбачено.

Тим часом у Луганській області такі навчання проводяться публічно. Бійці внутрішніх військ навчаються протидіяти юрбі кийками та щитами.

Голова харківської правозахисної групи Євген Захаров сумнівається, що міліція готується саме до Євро-2012.

З ним погоджується і депутат від НУНС Геннадій Москаль. Він пов’язує такі тренування саме з підготовкою до розгону можливих мітингів проти влади.

"Не вірте, що це підготовка до чемпіонату з футболу. Квитки купують за великі кошти, за вибірковим принципом, тому організованих груп фанатів та заворушень не буде. Це лише прикриття, бо і суспільство, і влада сьогодні бачать, як зростають протестні настрої. Але немає кому їх очолити. Інакше б уже відбувся і третій Майдан, і четвертий, і п’ятий", – наголосив Москаль.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...