Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія вже лякає Україну штрафами

Середа, 31 серпня 2011, 15:46

Глава Фонду національної енергетичної безпеки Росії Костянтин Симонов заявив, що Україна буде оштрафована, якщо до 2019 року скоротить імпорт російського газу.

Про це повідомляє "Дело" з посиланням на "Російську службу новин".

"Я закликаю подивитися контракт на поставку газу в Україну, де дуже чітко записано зобов'язання України за вибором газу. Вона зобов'язується вибирати щорічно не менше 52 мільярдів кубів. Вона може взяти 80%. Але якщо 80% від цього обсягу не вибирає, вона зобов'язана сплатити недоотриманий газ і ще штрафні санкції", - пояснив експерт.

"Контракт до 2019 року, тому якщо Україна скорочує на третину ці поставки, вона це може зробити, але вона зобов'язана буде сплатити цей газ і ще заплатити штраф у розмірі до 300% вартості цього газу. Такий газовий бізнес", - підкреслив Сімонов.

Раніше прем'єр Микола Азаров заявив, що в найближчі 5 років Україна повинна скоротити обсяги закупівель газу в Росії в три рази.

У свою чергу, народний депутат БЮТ-Б Олександр Гудима розповів, що згідно з підписаною в 2009 році газовою угодою, Україна може зменшувати закупівлю природного газу на 20% у рік, за умови, що про плани скорочення імпорту Росія буде попереджена не пізніше, ніж за шість місяців до початку відповідного року поставки.

"Завтра вже 1 вересня, Азаров запізнився з термінами. З бухти-барахти не можна скорочувати імпорт газу", - сказав Гудима.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування