Міністр розповів, що зроблять із медичною допомогою

П'ятниця, 5 серпня 2011, 09:36

Система охорони здоров’я має бути реформована, і якщо експеримент у окремих регіонах буде успішним, у 2014 році розпочнеться реформа всієї системи.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

Він зазначив, "пацієнти й медичні працівники незадоволені наявною системою охорони здоров’я".

"Стаття 49 Конституції гарантує безкоштовне надання медичної допомоги. Але наявне фінансування системи охорони здоров’я, дефіцит кадрів і погане матеріально-технічне забезпечення не дозволяють нам надавати медичну допомогу безкоштовно й одночасно якісно", - визнав Аніщенко.

Він також визнав, що "зараз, приходячи до лікаря, ми повинні шукати кошти на лікування з власного гаманця".

Міністр вважає, що Україні треба прагнути до створення мереж установ первинної допомоги.

"В Україні сьогодні 43,6% пацієнтів звертаються зі скаргами не до терапевта, а одразу до профільного фахівця, якого обирають самостійно. Обирають найчастіше неправильно, що призводить до порожніх витрат часу й грошей. Всі ці проблеми має вирішити розпочата нами реформа системи охорони здоров’я", - сказав він.

За словами Аніщенка, "реформування передбачає поділ медичної допомоги на види й фінансування кожного з цих видів окремо".

"Спочатку зміни торкнуться пілотних регіонів (Вінницької, Донецької, Дніпропетровської областей і Києва) - там будуть створюватися центри первинної медичної допомоги. Цей етап передбачається завершити до кінця I кварталу 2012 року", - повідомив міністр.

"Потім будуть створена служба екстреної медичної допомоги й госпітальні округи, після чого відбудеться перепрофілювання лікарень. У кожному госпітальному окрузі має працювати одна лікарня інтенсивного лікування для пацієнтів із гострими захворюваннями, крім того, будуть лікарні планового лікування, відновлювального лікування, хоспіси", - додав він.

"У 2013 році ця модель буде випробовуватися, щоб у 2014 році можна було судити про результати. Якщо все пройде вдало, з середини 2014 року ми можемо починати реформування системи охорони здоров’я всієї країни", - повідомив Аніщенко.

При цьому, за його словами, жодна людина не буде звільнеа, але лікарі зможуть змінювати спеціалізацію: "Ми не можемо нікого скорочувати, адже в Україні не вистачає більше 20 тисяч лікарів!".

"Фінансування системи медичної допомоги буде здійснюватися за програмно-цільовим принципом", - сказав Аніщенко.

"Бюджетні кошти будуть надходити не на лікарню, район, область, як це відбувається зараз, а по рівнях медичної допомоги на пацієнта. Ми створюємо новий тип медичних установ на базі вже наявних. Про закриття лікарень не йдеться", - запевнив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування