Депутати європарламенту кажуть, що до української влади виникнуть питання

Субота, 6 серпня 2011, 09:14

Після арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко владі доведеться відповідати на безліч гострих запитань як вдома, так і закордоном.

Таку думку висловив депутат Європарламенту Павел Залевський, який представляє партію "Громадянська платформа" та входить до групи парламентських зв’язків з Україною, в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Європарламентарій зазначає, що генпрокуратура і суд взяли на себе велику відповідальність, адже у цій ситуації подібне рішення обов’язково тлумачитимуть як політичне, особливо за кордоном.

"Україна є членом Ради Європи, і відповідно взяла на себе зобов’язання, які передбачають дотримання стандартів судових проваджень та правосуддя. Водночас я не маю сумнівів у тому, що ця ситуація неодмінно стане предметом розгляду на дипломатичному рівні", - сказав він.

Залевський запевнив, що Європарламент, для якого дотримання прав людини в Україні є вкрай важливим питанням, теж обов'язково розглядатиме цю справу.

Водночас він наголосив: "Якщо Тимошенко каже, що вона захищає демократію в Україні, це також означає, що вона має дотримуватися певних процедур… Згідно з нашою інформацією, вона вела себе так, ніби вона не визнає суду як такого, що має легітимне право судити її".

Водночас депутат Європарламенту від Партії європейських соціалістів Марек Сівець наголошує, що "українській владі треба буде тепер довести громадськості, що цей процес справді не має політичного забарвлення"

"У кожному разі такі процеси, безперечно, впливають на імідж держави. Вся ситуація довкола її арешту видається мені дуже неприємною", - наголосив Сівець.

Разом з тим, депутат Бундестагу від опозиційної партії Союз 90/Зелені Віола фон Крамон сподівається, що арешт Тимошенко призведе до санкцій Євросоюзу щодо України.

"Які наслідки матиме нинішній випадок? Я дуже сподіваюся, що це, звичайно, призведе до санкцій. Тобто буде сказано, якщо ви (Україна) не зможете довести, що це (судовий процес) відбувається без порушень, то, можливо, не буде переговорів з якихось питань", - сказала вона.

Віола фон Крамон також висловила думку, що Німеччина має чинити дипломатичний тиск на Україну.

"Треба на дипломатичному рівні намагатися чинити тиск, щоб суд над Тимошенко був справедливим та незалежним", - сказала депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...