WikiLeaks: США дали Україні 380 мільйонів, щоб зменшити вплив Росії

П'ятниця, 2 вересня 2011, 13:19

Сполучені штати Америки свого часу виділили Україні 380 мільйонів доларів на розвиток атомної промисловості України, щоб зменшити її залежність від Росії.

Про це йдеться у переписці американських дипломатів, повідомив ресурс WikiLeaks.

Так, в одній із телеграм сказано, що на противагу зростанню впливу Кремля на країни СНД, зокрема Україну, Вашингтон повинен допомогти Києву диверсифікувати постачання палива.

Зокрема, зазначається, що США вже нібито витратили 380 мільйонів доларів на розвиток атомної промисловості України, яка повністю залежить від російського ядерного палива.

В іншому документі говориться, що віце-президент США Джо Байден під час свого візиту до Чехії в 2009 році заявив, що Європа може зменшити залежність від Москви, якщо вона знайде альтернативні джерела енергії.

Байден вказував на загрозу того, що одна країна може з легкістю вимкнути "кран", і закликав вжити превентивні дії для запобігання монополізації Росією енергетичної індустрії ЄС.

Ще один документ стосувався Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану. Відповідно до нього, Митний союз з’явився в результаті тиску Москви на Астану.

Вступ Казахстану до Митного союзу ускладнить для Астани приєднання до Світової організації торгівлі, вказувалося у переписці американських дипломатів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News