Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко розповів слідчому, що міліцейське начальство відповідатиме

П'ятниця, 2 вересня 2011, 14:27

Депутат Анатолій Гриценко заявив слідчим МВС, що посадові особи, які віддавали незаконні накази міліції та внутрішнім військам 24 серпня, мають понести відповідальність.

Про це він сказав "Обкому" по закінченню допиту.

"Допит був короткий. Я зробив заяву для слідчого, суть якої зводилася до наступного: Конституція України гарантує громадянам мирні збори й демонстрації. Це право є непорушним, і ніхто не може його обмежити", - підкреслив Гриценко.

Він зазначив, що суд дозволив проводити мітинг біля пам'ятника Шевченкові, пройти потім колоною демонстрантів вулицею Владимирською до Софійської площі, без заходження на саму площу, де влада запланувала святкові заходи.

Гриценко також сказав слідчому, що "владі було відомо про те, що акція опозиції від початку планувалася як мирна й не була націлена на конфлікт".

"Мені невідомо, хто з керівництва МВС або командування внутрішніх військ віддав злочинний наказ, відповідно до якого у порушення Конституції й рішення суду були встановлені загороджувальні кордони міліції й спецпідрозділів внутрішніх військ на вулиці Владимирській. Ті, хто віддав такий наказ, пішли на свідоме порушення закону, Конституції і повинні за це відповісти", - заявив депутат.

Гриценко також повідомив слідчому, що всі його спроби дізнатися через офіцерів міліції та внутрішніх військ, хто віддав такий наказ, результату не принесли.

"Офіцери відмовлялися назвати своє власне ім'я і прізвище, а також і прізвище посадової особи, яка віддала йому цей злочинний наказ", - сказав він.

За словами Гриценка, щоб з’ясувати це, він разом із іншими депутатами від опозиції підписав постанову про створення тимчасової слідчої комісії, яка буде зареєстрована одразу після початку роботи парламенту.

"Ми повинні з'ясувати, хто в міліції та внутрішніх військах дозволяє собі віддавати злочинні накази, і притягнути цих людей до відповідальності", - заявив він.

Зробивши цю заяву, Гриценко заявив слідчому, що відмовляється відповідати на інші питання, пославшись на відповідне право, надаване Конституцією.

"Уже за межами допиту я пояснив слідчому, що ось ті високі посадові особи й начальники, які дозволяють собі порушувати Конституцію й закони, віддаючи злочинні накази, - саме вони перетворюють ментів у "мусорів" і провокують серед громадян України ненависть щодо міліції та інших правоохоронних органів", - сказав депутат.

За словами Гриценка, слідчий поводився з ним коректно.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування