Україна й МВФ загальмували через питання "політичного самогубства"

Субота, 3 вересня 2011, 14:49

Кабінет міністрів виконав практично усі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" повідомив глава НБУ Сергій Арбузов.

"Враховуючи, що ледь не кожен політик намагається на цих речах спекулювати, і з цього зробили шоу й таку соціально значущу подію з різко негативним відтінком, то уряд опинився в ситуації, за якої таке потрібне різке підвищення рівнозначне політичному самогубству", - зазначив він.

"З іншого боку, МВФ теж поки що нічого не хоче чути про перегляд умов", — сказав глава НБУ.

При цьому він зазначив, що цей захід, що необхідний для поліпшення фінансового стану НАК "Нафтогаз Україна" і зниження дефіциту бюджету в цілому, можна було б поступово і поетапно реалізувати, забезпечивши необхідні компенсаційні заходи для найменш забезпечених верств населення.

Але за умови, що це відбувалося б в нормальній атмосфері, зі спокійним, завчасним поясненням такої необхідності.

Водночас Арбузов оцінив результати останнього візиту делегації України до Вашингтона як "позитивні".

За його словами, Україні потрібно "витримати ситуацію й не допустити, щоб недовиконання певних умов, які не мають вирішального впливу на кінцевий результат, не завадили решті системи досягнутих і виконаних домовленостей".

"Головний позитив, на мій погляд, — це те, що ми продовжуємо співробітництво з МВФ і чекаємо приїзду його місії. А в результаті відстрочки візиту, що виникла, в уряду з’явився більший часовий лаг для завершення ряду програм", — резюмував глава НБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...