Завтра вступає в силу Закон про пенсійну реформу

П'ятниця, 30 вересня 2011, 16:57

Завтра, 1 жовтня, набуває чинності Закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", що закладає основи пенсійної реформи.

Про це пише "Ліга.Закон".

Документ передбачає підвищення пенсійного віку для жінок, народжених після 1 квітня 1961 року, з 55 до 60 років. Тим, хто народився в період з 1 жовтня 1956 по 1 квітня 1961 року, підвищення пенсійного віку буде поетапним.

При цьому до 1 січня 2015 року жінки зможуть вийти на пенсію в 55 років за наявності стажу не менше 30 років і за умови звільнення з роботи. Але в такому разі їхня пенсія буде зменшена на 0,5% за кожен місяць дострокового виходу на пенсію. При цьому якщо жінка, яка достроково вийшла на пенсію, працевлаштувалася, виплата пенсії їй буде припинена.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, підвищено з 5 до 15 років. Стаж, необхідний для призначення мінімальної пенсії за віком, буде підвищений для чоловіків з 25 до 35 років, для жінок - з 20 до 30 років.

Більшість "спеціальних пенсій" чоловіки зможуть отримати по досягненню 62 років, а жінки - з віку, зазначеного вище.

Для інвалідів старше 32 років вимоги до наявності пенсійного стажу також підвищуються. Якщо раніше після досягнення цього віку їм достатньо було мати 5 років стажу, то тепер для отримання пенсії за інвалідностю необхідно 15 років.

Максимальний розмір пенсії обмежений 10 прожитковими мінімумами для непрацездатних осіб (на сьогодні це 7640 гривень). Правда, при цьому держслужбовцям, народним депутатам, суддям пенсія як і раніше призначатиметься в розмірі 80% їхньої заробітної плати.

Як відомо, Закон про пенсійну реформу був прийнятий ще 7 липня 2011 року. Але через те, що народні депутати прийняли поправку народного депутата Арсенія Яценюка, що передбачає перерахунок пенсії для деяких пенсіонерів на підставі середньої зарплати 2009 року, а також інших норм, в документ були внесені поправки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування