Росія запевняє, що й на думці не мала заганяти Україну в безвихідь

Понеділок, 5 вересня 2011, 12:58

Росія не прагне загнати українську владу в безвихідь, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

У цьому він запевнив на прес-конференції за підсумками переговорів зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком, коментуючи заяву президента України Віктора Януковича про те, що Росія загнала Україну в глухий кут у газових переговорах.

"Я думаю, що чиї б то не було спроби загнати кого б то не було в кут ніколи не сприяють розвитку добрих взаємин, не кажучи вже про стратегічні відносини, і Росія до таких спроб не вдається", - сказав Лавров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У відносинах із Україною ми керуємося засадами стратегічного партнерства. Ми зараз завершуємо роботу над декларацією, яка буде конкретизувати зміст нашого стратегічного партнерства, і це – незмінний курс російського керівництва", - підкреслив голова МЗС РФ.

Лавров також запевнив, що Росія не намагається насильно затягнути Україну в створюваний разом із Білорусією й Казахстаном Митний союз.

"Я не можу погодитися з тим, що ми когось кудись намагаємося загнати, тим більше загнати Україну в Митний союз", - сказав він.

За словами російського міністра, на даний час Росія прагне, щоб Україна зробила вибір: зацікавлена вона вступити в Митний союз чи ні.

Говорячи про перспективи створення зони вільної торгівлі між Митним союзом і ЄС, Лавров зазначив, що конкретні аспекти створення подібної зони повинні обговорюватися в ході переговорів.

"Зони вільної торгівлі ґрунтуються на загальних принципах, але конкретні аспекти того чи іншого режиму можуть відрізнятися. Тому тут необхідно вести переговори з повним розумінням того, хто перебуває в якій структурі", - пояснив він

У свою чергу, Грищенко заявив, що очікувати повноправної участі України в Митному союзі в найближчому майбутньому не варто.

"Ми вважаємо, що сьогодні, на жаль, реальних можливостей для повноцінної участі в Митному союзі не існує хоча б через той факт, що Україна є членом СОТ, а наші три держави-партнера (Росія, Білорусія, Казахстан) – ще ні", - сказав він.

Український міністр зазначив, що це питання зараз обговорюється на різних рівнях тими, хто відповідає за економічні аспекти співпраці держав.

"Я думаю, що в ході цих переговорів аргументи сторін будуть почуті, і ми знайдемо ту формулу, яка відповідатиме нашому бажанню розбудовувати відносини між двома державами на основі стратегічного партнерства", - сказав Грищенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...