Янукович сказав, чого хоче від Росії, яка нас "карає"

Вівторок, 6 вересня 2011, 08:59

Україна наполягає на формуванні справедливої ціни на російський газ для неї - це ціна для Німеччини мінус 70 доларів.

Про це заявив президент Віктор Янукович в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому у вівторок.

"Зараз ідеться винятково про повернення до справедливої ціни – це ціна для Німеччини мінус $70 транзитного тарифу від кордону Росії до Німеччини", - сказав він. 

Янукович підкреслив: "Формула ціни 2009 року – сумнівна, вона, м'яко кажучи, спірна, ми не можемо з нею погодитися".

"Якщо подивитися на реальні ціни, наприклад у Німеччині, то ми платимо приблизно на $200 більше. І ми б хотіли розуміти, за що нас карають!", - сказав він.

"А транзитний тариф у Німеччині у двічі вищий, ніж в Україні. Чому? Для нас ця переплата – а ми вважаємо, що переплачуємо, – становить $5-6 мільярда щорічно. А за 10 років контракту – $60 мільярдів! Якщо дивитися в контексті щорічного бюджету країни – це приблизно 20%", - зазначив президент.

"Тобто з кожної бюджетної гривні 20 копійок іде на сплату за газ. І це в той час, коли в країні проводяться непрості реформи. Ці гроші могли б піти на соціальні виплати населенню: лікарям, учителям, яким зараз і так несолодко", - наголосив він.

За словами Януковича, "це несправедливо, і до того ж економіка не може довго витримувати таку ціну".

"Про які додаткові поступки Росії можна говорити в таких умовах?", - запитав він.

"Поступки з нашої сторони мають бути, якщо ми хочемо знижки, якщо просимо зниження ціни. Але нам це не потрібно, ми хочемо лише повернутися в цивілізоване русло, до ринкової європейської ціни", - пояснив Янукович.

"Якщо надалі нам буде потрібно додаткова знижка на якийсь період, якщо в нас не буде грошей, тоді ми готові за це чимсь розплатитися. Але сьогодні про це не йдеться", - підкреслив він.

"Йдеться про те, що з 2005 року з ініціативи моїх попередників почали порушуватися міжнародні договори. І ми хотіли б повернутися до цих юридично наявних і чинних угод", - сказав Янукович.

На уточнююче питання, про які угоди й умови йдеться, він відповів: "Це фундамент україно-російських взаємин у газовій сфері – міжурядова угода від 2001 року, ратифікована парламентами. Вона передбачає, що ми щорічно розглядаємо питання умов поставок газу і його транспортування – обсяги, ціну газу, вартість транзиту".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News