Янукович каже, що суд над Тимошенко йому шкодить

Вівторок, 6 вересня 2011, 12:01

Президент Віктор Янукович заявляє, що він не зацікавлений у процесі над екс-прем'єром Юлією Тимошенко, тому що це йому "невигідно".

"Мені це невигідно й непотрібно (продовження суду над Тимошенко). Абсолютно! Я не зацікавлений у цьому!", - заявив він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Я неодноразово заявляв, що зичу Тимошенко, щоб вона захистила свої права в суді. І хотів би, щоб вона захищалася за допомогою юридичних механізмів, а не політичних. Але сьогодні я перебуваю в такій ситуації, коли не можу впливати на рішення суду, не можу наказувати суду. Щойно я це зроблю, я порушу Конституцію", - сказав Янукович.

На зауваження, що всі одіозні рішення у гучних справах суд ухвалював не самостійно, а з ініціативи прокуратури, а генпрокурор підконтрольний президенту, Янукович відповів: " Ні, я не маю права давати йому вказівки, кого саджати, кого випускати".

На запитання, чи вірить він у непогрішність Печерського райсуду Києва при розгляді справи Тимошенко, президент відповів: "Що значить "вірите" чи "не вірите"? Як я можу не вірити суду? Я не маю права не вірити! Судова система незалежна, вона працює, і президент не має права на неї впливати".

"Висновки з цього питання можуть робити експерти, хто завгодно, але тільки не я. Будь-які мої коментарі будуть розцінені як тиск на суд", - додав Янукович.

При цьому президент воліє не думати про те, що під час парламентських виборів 2012 року на Заході можуть виникнути питання про їхню легітимність у випадку, якщо Тимошенко залишиться за ґратами:

"Не хочу ворожити на кавовій гущі – потрібно дочекатися рішення суду, а потім уже можна буде міркувати на цю тему. Але я думаю, що цей вердикт ніяк не пов'язаний із питанням легітимності виборів", - сказав Янукович. 

Він погодився: те, що Юлія Тимошенко, Юрій Луценко й інші колишні чиновники перебувають під вартою до винесення вироку, - "ненормально".

"Щоб це виправити, потрібно змінювати Кримінально-процесуальний кодекс… Залишилося чекати зовсім небагато до повернення КПК в Україну з Венеціанської комісії. Швидше за все, уже на цій осінній сесії він буде розглянутий парламентом", - сказав президент. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...