У Європі сподіваються, що їм не доведеться знову мерзнути через Росію і Україну

Середа, 7 вересня 2011, 17:16

У Єврокомісії сподіваються, що газовий конфлікт між Росією та Україною не завдасть шкоди Євросоюзу.

Про це заявив в середу на брифінгу член Європейської комісії з енергетики Гюнтер Еттінгер, повідомляє Інтерфакс-України.

На питання, що робить Євросоюз на випадок чергової "газової війни" між Москвою і Києвом, щоб європейці не мали проблем з постачанням газу, він відповів:

"Ми спостерігаємо за політичними відносинами цих країн. Я спілкувався з паном Сергієм Шматком у Москві та паном Юрієм Бойком в Києві (міністри енергетики РФ і України)", - повідомив Еттінгер.

Він нагадав, що в ході російсько-української газової кризи 2008-2009 років "багато європейців жили в холодних квартирах, але при цьому Єврокомісія не сиділа, склавши руки".

"Ми впровадили систему раннього попередження з Росією, і вона діє. Росіяни відразу направляють нам інформацію, як тільки з'являється ризик у постачанні", - сказав Еттінгер.

Він також нагадав про європейську директиву з гарантованого постачання газом протягом 30 днів у разі кризової ситуації.

Крім того, підходять до завершення переговори про будівництво газопроводу, який зв'яже північ і південь Європейського союзу від країн Балтії до Італії.

За його словами, "протягом найближчих трьох років будуть знайдені різні рішення, які допоможуть нам гарантувати запаси енергії і це дозволить реагувати на кризи".

"Подивимося, як пройдуть переговори в Києві, як розвивається ситуація. Будемо сподіватися, що вдасться уникнути конфлікту і розбіжностей. Ми готові виступити в ролі посередника", - сказав Еттінгер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування