Герман похвалилася, що врятувала синагогу

Четвер, 8 вересня 2011, 13:00

Міський голова Львова Андрій Садовий заявляє, що будівництво готелю для вболівальників Євро-2012 поблизу руїн синагоги "Золота троянда" припинено.

У цьому Садовий запевнив радницю президента Ганну Герман особисто в четвер вранці.

"Мене дуже обрадувало запевнення Андрія Садового про те, що справа з будівництвом припинена. Але боюся, що його можуть відновити", - цитує Герман Інтерфакс-Україна.

"Звертаюся до інвестора, якому місцева влада продала це місце для забудови: прошу його відмовитися від цього бізнес-проекту. Нічого гарного з цього не буде. Це будуть найбільш ганебно зароблені гроші", - говориться в повідомленні Герман.

"Коли на місцях наших спалених церков і могил, на освячених цвинтарях більшовики будували клуби. І танцювали на кістах... Чи треба продовжувати цей логічний ряд? Це історичне місце у Львові треба зберегти... Це місце важливе для пам'яті сотень тисяч євреїв, замучених у Львові. На цьому місці навіть більшовики нічого не будували. Або ж ми повинні бути більшими варварами, ніж вони?", - зауважила Герман.

Синагога "Золота троянда" ("Турей Захав" або "Синагога Нахмановича") у Львові була побудована в 1582 році. Була пам'ятником архітектури ренесансу, святинею львівської міської громади, вважалася однієї з найкрасивіших синагог Східної Європи.

Синагога була зруйнована гітлерівцями в 1941 році. Її залишки були оголошені пам'ятником архітектури місцевого значення і включені в Програму відтворення видатних пам'яток історії і культури України, затвердженої Кабміном у 1999 році.

За повідомленням газети The Guardian, наприкінці серпня 2011 року у Львові почався знос залишків синагоги "Золота троянда" напередодні турніру Євро-2012.

На місці унікального пам'ятника заплановане будівництво готельного комплексу, що, за словами журналіста видання, належить заступникові голови Львівської облдержадміністрації, відповідальному за збереження культури і спадщини Володимиру Губицькому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...