Агресивних фанатів ізолюватимуть під час "Євро-2012"?

Четвер, 8 вересня 2011, 15:43

Українська міліція готується до можливих проявів насильства під час "Євро-2012" і буде проходити психологічні тренінги для деескалації конфліктів.

Як повідомляє "Deutsche Welle", відповідний досвід українські правоохоронці переймають у німецьких колег – делегація баварської поліції уже взяла участь у конференції на цю тему в Донецьку.

Державний міністр внутрішніх справ Баварії Йоахім Геррманн зазначив DW, що найважливіше під час футбольного чемпіонату – уникнути конфліктів і не спричинити протистояння, а для цього потрібно ізолювати від стадіону футбольних хуліганів.

Зокрема в Німеччині, розповів міністр, футбольних фанів, які здатні до насильницьких дій, суд позбавляє можливості купувати квитки та перебувати на стадіоні під час важливих матчів. 

На погляд баварського міністра, так має діяти і українська міліція. Також, за його словами, міліція повинна не допускати людей у стані алкогольного сп’яніння на стадіон.

Керівник Донецького юридичного інституту Віктор Бесчастний теж вважає, що агресивних фанів потрібно своєчасно ізолювати, позбавляти можливості провокувати та підбурювати публіку на стадіоні.

За його словами, чинне законодавство України дозволяє застосовувати німецький досвід і утримувати агресивних фанів під домашнім арештом.

Бесчастний також повідомив, що під час проведення "Євро-2012" в Україні працюватимуть  представники поліції всіх країн, які братимуть участь у чемпіонаті. Вони знають своїх фанів і допоможуть нейтралізовувати можливі прояви агресії та насильства.

Експерт зазначив, що правоохоронцям до "Євро-2012" необхідно мати оновлений транспорт, сучасні радіостанції та спецзасоби, що відповідають європейському рівню.

Утім, він констатував, що існують проблеми не тільки технічного плану – це і знання  іноземних мов, і невміння українських міліціонерів розв’язувати конфлікти.

А німецькі поліцейські наголошують, що правоохоронець не повинен навіювати вболівальникам страх, а має викликати довіру і залагоджувати конфлікти, а використання сили – це вже крайній засіб.

За словами Бесчастного, завдяки співпраці з поліцією Баварії в Донецькому юридичному інституті створено центр психологічної служби, де навчають вирішувати конфлікт несиловими засобами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування