Азаров збирається переглянути умови членства в СОТ

П'ятниця, 9 вересня 2011, 08:54

Україна має намір цього року почати переговори про перегляд умов свого членства у Світовій організації торгівлі.

Про це пише газета "Комерсант-Україна", посилаючись на лист прем'єр-міністра Миколи Азарова голові Українського союзу промисловців і підприємців, народному депутату Анатолію Кінаху.

У цьому листі зазначається, що в уряді планують до кінця року ініціювати переговори про зміну тарифних зобов'язань України, узятих при вступі в СОТ.

Даний документ є відповіддю на звернення депутата про те, що Україні слід скористатися таким правом у відповідності зі ст. XXVIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі СОТ. Згідно з цією статтею, члени організації мають право ініціювати переговори про перегляд митних ставок на черговий 3-річний термін, який настане з 2012 року.

Азаров зазначає, що процедура резервування такого перегляду не вимагає попередніх переговорів із іншими членами СОТ.

Водночас, такі переговори мають "базуватися на економічному і політичному аналізі наслідків підвищення ввізних ставок з урахуванням компенсаційних заходів, яких будуть вимагати від України країни-члени СОТ". 

Кінах не уточнив, по яких саме товарних групах пропонується переглянути митні ставки. Його основна вимога – встигнути почати переговори.

"Якщо ми не подамо таку заявку до кінця року, ми втратимо це право ще на 3 роки", - заявив він виданню.

"При цьому паралельно необхідно почати консультації з виробниками й експертами, визначивши список товарних груп, по яких нам необхідний перегляд ввізних мит", - додав він.

За словами депутата, до таких груп можна віднести продукцію авто- і авіабудування, легкої промисловості, а також низку продуктів харчування.

Між тим, 8 вересня з проханням почати переговори з СОТ про перегляд митних ставок до Кабміну звернулися представники Федерації роботодавців, а також низки галузевих асоціацій. Вони запропонували підвищити імпортні мита на свинину, цукор-сирець, фосфорні добрива, легкові автомобілі. 

При цьому експерти кажуть, що для подачі заявки в України реально є не 4 місяці, а всього декілька тижнів – до 30 вересня, тому що заява про переговори має бути подана в період від 6 до 3 місяців до кінця 3-річного періоду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування