Москаль пояснив Пшонці, що обвинувачення з Луценка треба зняти

П'ятниця, 9 вересня 2011, 10:56

Депутат Геннадій Москаль просить генпрокурора Віктора Пшонку зняти з екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка висунуті обвинувачення.

Про це йдеться у його депутатських зверненнях до генерального прокурора від 8 вересня, текст яких поширено прес-службою Москаля.

Так, Москаль просить Пшонку зняти обвинувачення за ч.5 статті 191 Кримінального Кодексу "привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

Він мотивує це тим, що дана стаття характеризується прямим умислом, корисливим мотивом, а "ні прямого умислу, ні тим паче, корисливих мотивів з боку Луценка Генеральна прокуратура України – в попередньому слідстві – не знайшла".

Крім того, зазначає Москаль, Луценкові інкримінують "вчинення злочину організованою групою", хоча під "організованою групою стосовно злочинів проти власності" слід розуміти стійке об’єднання 3 і більше осіб, які організувалися для спільної злочинної діяльності.

"Але по даній статті обвинувачення пред’явлено лише двом особам – Луценкові та його водію Приступлюку", - наголошує депутат, додаючи: "Якщо третьої особи нема – то немає і "організованої групи".

Москаль запевняє, що немає юридичних підстав для притягнення Луценка до кримінальної відповідальності за виділення квартири водію.

Апелюючи до судових прецедентів, депутат просить Генпрокуратуру відмовитися від висунутих Луценку обвинувачень згідно ч.5 статті 191 ККУ.

В іншому зверненні Москаль просить Пшонку зняти державне обвинувачення щодо Луценка за перерахування у 2008 році на суму 300 тис. грн. та перерахування у 2009 році на суму 300 тис. грн. за проведення МВС у палаці мистецтв "Україна" урочистих заходів до Дня міліції.

Депутат посилається при цьому на указ екс-президента Леоніда Кравчука від 17 листопада 1992 року "Про день міліції в Україні", в якому сказано, що в Ддень міліції мають проводитися "урочисті заходи".

Москаль також наводить висновок незалежних експертиз, якими тлумачиться поняття урочисті заходи, а термін "святкові заходи" на державному рівні відкидається.

Москаль констатує, що "урочисті заходи", присвячені "Дню міліції", МВС при Луценку проводило у відповідності до указу президента.

Депутат також наголошує, що постанова Кабінету міністрів від 22 жовтня 2008 року "Про економію бюджетних коштів" не скасовує той указ президента.

Він зазначає, що й Держказначейство України не знайшло у фінансуванні МВС святкування Дня міліції жодних порушень.

Москаль також наводить інші аргументи на користь відмови державного обвинувачення від звинувачень Луценка за згаданими епізодами.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування