Профільний комітет відбив мовний "снаряд" регіоналів

П'ятниця, 9 вересня 2011, 14:19

Парламентський комітет із питань культури і духовності відхилив законопроект про мови, внесений "регіоналами", який "фактично запроваджує дві державні мови в Україні".

Про це сказав голова комітету Володимир Яворівський, повідомляє сайт "БЮТ-Батьківщини".

За його словами, комітет направив документ до всіх юридичних інстанцій для проведення експертизи на предмет відповідності ст. 10 Конституції України.

На думку Яворівського, запропонований "регіоналами" законопроект про мови – "це новий кумулятивний снаряд, який може вибухнути і рвати парламент ще більше, ніж сьогодні".

За його словами, даний законопроект повністю дублює попередній, також внесений членами Партії регіонів законопроект, щодо якого зроблено різко негативні експертні висновки як в Україні, так і за її межами.

Яворівський нагадав, що за висновками експертів – від Міністерства юстиції до Інституту держави і права – цей законопроект визнано таким, що суперечить Конституції.

Таку думку також поділяє Венеціанська комісія, Рада Європи та Євросоюз, нагадав він.

"Цей новий законопроект закамуфльований, він нібито дещо інакший, в ньому начебто єдиною державною мовою є українська, але вноситься такий норматив, згідно з яким в разі якщо в певному регіоні є 10% національних меншин, то вводиться друга регіональна мова", - сказав Яворівський.

Він також зазначив, що окрім росіян у жодному регіоні країни не набереться 10% національних меншин.

Депутат "Батьківщини" вважає, що ухвалення цього законопроекту може призвести до того, що в половині регіонів України буде дві державні мови, і "це негативно позначиться на суверенності та соборності України".

Окрім того, Яворівський повідомив, що проект подано з грубими порушенням регламенту, зокрема, подано таблицю про внесення поправок більше ніж до двадцяти законів у зв'язку з його ухваленням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування